Muntele și sănătatea

Natura în general și munții în special reprezintă o sursă de sănătate fizică și mentală. Câteva zile la munte sunt o modalitate minunată de încărcare a bateriilor, departe de forfota și stresul vieții de zi cu zi în oraș. La propriu, înseamnă o gură de aer proaspăt. Aerul intens ionizat, curat şi extrem de benefic specific muntelui ajută în cazul problemelor respiratorii și ușurează respirația la persoanele cu astm. Aportul suplimentar de oxigen va determina o întărire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie şi eliminare, o echilibrare endocrină. De asemenea, vom căpăta tonus psihic şi mental şi vom avea spontan o stare de bună dispoziţie, creativitate şi vioiciune. Studiile au arătat că mirosul de pin specific zonei montane scade ostilitatea, depresia și stresul, dând o mână de ajutor unui somn mai bun.

Muntele oferă un cadru ideal de mişcare în aer liber, indiferent de anotimp ori vârstă. Mersul pe jos revitalizează organismul, îl curăţă de deşeuri şi reglează activitatea organelor interne. Organismul este energizat, prin suplimentarea rezervelor de oxigen care ajung la mușchi, organe și țesuturile corporale. Oxigenarea sporită întărește musculatura, ajută plămânii să funcționeze mai bine, crește rezistenta la efort, starea de alertă și nivelul de energie.

Urcarea pe un munte are beneficii și în plan emoțional. Consolidează încrederea în forțele proprii cu fiecare pas înainte și fiecare obstacol depășit. Adesea, plimbările în zonele montane pot avea valențe spirituale, ajutând la găsirea păcii interioare. Adesea, găsim soluții la situațiile care ne frământă după o astfel de plimbare.

Frumuseţile decorului montan, indiferent de anotimp, oferă trăiri unice, care elimină stresul. Liniştea pădurii acționează în mod terapeutic, reglând procesele nervoase, făcând somnul odihnitor, calmând procesele mentale şi emoţiile.