5 sfaturi pentru prevenirea diabetului

Când vine vorba de diabetul de tip 2 – cel mai frecvent tip de diabet – prevenirea este foarte importantă mai ales în situația în care aveți un risc crescut de diabet zaharat – cum este cazul persoanelor supraponderale, cu un istoric familial al bolii sau diagnosticate cu prediabet.

Prevenirea diabetului zaharat este la fel de importantă ca alimentația mai sanatoasă, creșterea activității fizice și pierderea unor kilograme în plus. Nu este niciodată prea târziu să începeți. Efectuarea unor modificări simple în stilul de viață vă poate ajuta să evitați complicațiile grave de sănătate ale diabetului zaharat în viitor, cum ar fi afectarea nervilor, a rinichilor și a inimii. Luați în considerare aceste sfaturi de prevenire a diabetului de la Asociația Americană a Diabetului.

1. Optați pentru mai multă activitate fizică

Activitatea fizică regulată este extrem de importantă pentru starea dumneavoastră de sănătate și starea generală de bine. Există numeroase beneficii ale activității fizice regulate, cum ar fi slăbitul, cresterea sensibilitatii la insulina (ca rezultat al activitatii fizice, celulele organismului sunt mai capabile sa foloseasca orice insulina disponibila pentru a prelua glucoza in timpul efortului fizic, dar si dupa acesta), scaderea glicemiei pe termen scurt.

Daca aveți diabet, stabiliți impreuna cu medicul dumneavoastră daca nu exista contraindicatii pentru anumite exercitii fizice sau un anumit tip de sport. Tot medicul vă va sfatui cum să procedați in privinta glicemiei inainte, in cursul si dupa terminarea exercitiilor fizice.

2. Consumați alimente bogate în fibre

Fibrele vă pot ajuta să reduceți riscul de diabet zaharat prin îmbunătățirea controlului glicemiei. Totodată, ajută la reducerea riscului apariției bolilor de inimă. Alimentele bogate în fibre includ fructe, legume, fasole, cereale integrale și nuci.

3. Alegeți cerealele integrale

Cerealele integrale pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge și pot reduce riscul de diabet. Optați pentru consumul de pâine ori paste predominant din cereale integrale.

4. Pierdeți greutatea în plus

Dacă sunteți supraponderal, prevenirea diabetului zaharat poate depinde de pierderea în greutate. Fiecare kilogram pe care îl pierdeți vă poate îmbunătăți sănătatea și este posibil să vă surprindă cât de mult. Participanții la un studiu de amploare ce au pierdut o cantitate modesta de kilograme – în jur de 7% din greutatea corporală inițială – și au făcut exerciții fizice în mod regulat și-au redus riscul de a dezvolta diabet zaharat cu aproape 60%.

5. Evitați dietele “la modă” și optați pentru alegeri sănătoase pe termen lung

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, dieta cu indice glicemic redus sau alte diete alimentare „minune” vă pot ajuta să scădeți în greutate la început. Dar eficiența acestora în prevenirea diabetului și efectele lor pe termen lung nu sunt pe deplin cunoscute. Prin excluderea sau limitarea strictă a unui anumit grup de alimente, este posibil să renunțați la substanțe nutritive esențiale. În schimb, mâncați variat și în porții echilibrate. O discuție cu un medic pe marginea alimentației sănătoase vă poate oferi ghidaj pentru a vă îmbunătăți dieta.

Asociația Americană a Diabetului recomandă monitorizarea glicemiei dacă:

  • aveți peste 45 de ani;
  • sunteți un adult supraponderal de orice vârstă, cu unul sau mai mulți factori de risc suplimentari pentru diabet, cum ar fi un istoric familial al diabetului, diagnostic de prediabet sau un stil de viață inactiv.

Împărtășiți-vă îngrijorările legate de prevenirea diabetului medicului dumneavoastră. Acesta va aprecia eforturile dvs. de a preveni diabetul zaharat și vă poate oferi sugestii suplimentare pe baza istoricului medical sau a altor factori.