activutate fizica pașcani

Activitatea fizică pentru sănătate

Lipsa activității fizice este un factor de risc semnificativ pentru boli precum accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și cancerul. La nivel global, 23% dintre adulți și 81% adolescenții școlari nu sunt suficient de activi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, efectuarea unei activități fizice este mai bună decât a nu face nimic. Persoanele inactive ar trebui să înceapă cu cantități mici de activitate fizică, ca parte din rutina lor zilnică. Urmează să crească durata, frecvența și intensitatea în timp.

  1. Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire

Mișcarea scade riscul apariției afecțiunilor coronariene ale inimii, infarct, diabet, hipertensiune, diferite forme de cancer (inclusiv cel de colon și de sân), depresie. Activitatea fizică este totodată esențială pentru controlul propriei greutăți și menținerea unui nivel echilibrat de energie în viața de zi cu zi. Pe plan mondial, 23% dintre adulți și 81% adolescenții școlari nu sunt suficient de activi. Femeile și fetele sunt în general mai puțin active decât băieții și bărbații. Persoanele vârstnice fac mai puțină mișcare decât cele tinere.

  1. Activitatea fizică efectuată în mod regulat ajută la menținerea unui corp sănătos

doctor Pașcani

Persoanele ce fac mișcare:

  • își îmbunătățesc musculatura și capacitatea cardio-respiratorie;
  • își îmbunătățesc sănătatea oaselor;
  • au un risc mai redus de a cădea și de a-și fractura șoldul ori alte oase;
  • își pot menține mai ușor greutatea în parametrii normali.
  1. Activitatea fizică nu este același lucru cu sportul

Activitatea fizică înseamnă orice mișcare a corpului, produsă cu ajutorul mușchilor scheletali, folosind energie. Aceasta include sportul, exercițiile fizice și alte activități precum jocurile, mersul pe jos, grădinăritul, dansul. Orice activitate fizică, efectuată la locul de muncă, prin deplasarea dintr-o locație în alta, ori ca parte a timpului liber, este benefică pentru sănătate.

  1. Activitatea fizică și vârsta

Persoanele cu vârsta între 5-17 ani ar trebui să facă mișcare în mod moderat spre viguros, cel puțin 60 de minute pe zi. Un timp mai mare alocat activităților fizice aduce beneficii suplimentare sănătății. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca persoanele cu vârsta între 18-64 ani să efectueze cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată spre intensă, săptămânal. Persoanele vârstnice, cu mobilitate redusă, ar trebui să efectueze exerciții fizice pentru menținerea echilibrului și prevenirea căderilor cel puțin de 3 ori/săptămână. Când persoanele vârstnice nu pot urma aceste recomandări privind activitatea fizică, datorită stării de sănătate, ar trebui să fie cât de active fizic le permit abilitățile și condițiile de sănătate.

  1. Puțină activitate fizică este mai bună decât deloc

Adulții inactivi, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni limitative își vor îmbunătăți starea de sănătate pe măsură ce vor deveni mai activi. Se recomandă consultarea unui medic de către femeile însărcinate, cele ce au născut de puțin timp și persoanele cu afecțiuni cardiace când vine vorba de efectuarea activităților fizice.