Beneficiile mierii
Mierea crudă și nepasteurizată, luată direct din fagurii din stup, este una departe de a fi pură. Ea conține de regulă polen și propolis, ambele cu beneficii pentru sănătate. Mierea brută poate conține, de asemenea, albine moarte, picioare, aripi, bucăți de ceară de albine și alte impurități, ce sunt însă filtrate înainte de îmbuteliere.
Pe de altă parte, mierea comercială, de pe rafturile magazinelor, este adesea puternic procesată și rafinată prin procedee chimice. Temperatura ridicată distruge enzimele, vitaminele și mineralele ce se regăsesc în mod natural în miere. Filtrarea și procesarea elimină o bună parte dintre fitonutrienți, incluzând polenul și propolisul. Singura cale de a obține aspectul limpede și clar al mierii este prin încălzire, de aceea se recomandă evitarea mierii cu aspect de sirop limpede și optarea pentru mierea ușor opacă, neprocesată termic.
Care sunt beneficiile mierii brute?
Ea poate ajuta în multe situații, precum nivelul scăzut de energie ori problemele de somn. Mierea conțune zaharuri naturale (80%), apă (18%) și minerale, vitamine, polen și proteine (2%). Nu e de mirare că mierea este considerată combustibilul perfect pentru cei ce fac sport: ea oferă energie ușor asimilabilă sub formă de glicogen, făcându-l ideal pentru un început energic de zi, precum și ca o sursă de energie pre- și post- exerciții fizice. În Grecia antică, era folosită de alergătorii de la Jocurile Olimpice ca sursă de energie.
Mierea îmbunătățește imunitatea, prevenind o gamă largă de afecțiuni. Ea conține polifenoli – antioxidanți puternici ce reduc riscul apariției afecțiunilor cardovasculare și a cancerului.
În plus, mierea s-a dovedit a fi eficientă în tratarea tusei, fiind recomandată începând cu vârsta de 1 an. Administrată înainte de culcare, are efect antitusiv. Și amintiți-vă: tusea nu este în totalitate rea. Ajută la curățarea mucusului din căile aeriene. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o stare generală bună, fără alte simpome, nu există nici un motiv pentru a suprima o tuse.
Evitați să oferiți miere – chiar și o cantitate minusculă – copiilor sub vârsta de 1 an. Mierea poate provoca o afecțiune gastro-intestinală rară (dar gravă) (botulism infantil) cauzată de expunerea la sporii Clostridium botulinum. Bacteriile din spori pot crește și se pot multiplica în intestinele unui copil, producând o toxină periculoasă.
Mierea și alergia la polen
Unii oameni sunt sensibili sau alergici la componente specifice din miere, în special polen. Deși rare, alergiile la polen de albine pot provoca reacții adverse grave și, uneori, letale. Semnele și simptomele unei reacții includ:
- Strănut și alte simptome astmatice
- Ameţeală
- Greaţă
- Vărsături
- Slăbiciune
- Transpirație excesivă
- Leșin
- Ritmurile inimii neregulate (aritmii)
În cazul în care suferiți de afecțiuni de sănătate, consultați medicul dumneavoastră pentru detalii suplimentare privind cantitatea zilnică de miere recomandată.