De ce și cum poți slăbi?
Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai susceptibile de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, chiar dacă nu au alți factori de risc.
Obezitatea este nesănătoasă din cauza excesului de greutate ce pune mai multă presiune asupra inimii tale. Poate conduce la creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și la apariția diabetului. Reducerea greutății este una dintre cele mai bune modalități de a diminua riscul de afecțiuni cardiace și alte boli.
Cum poți slabi?
Nu e tocmai greu să te apuci de slabit începând o dietă sau un plan de exerciții fizice. A menține acest obicei este mai dificil. De aceea, pregătește-te stabilindu-ți obiective, gândind înainte la obstacolele ce pot apărea de-a lungul drumului și cum pot fi depășite. Discută cu un nutriționist despre crearea unui plan alimentar potrivit pentru tine. Nu este înțelept să urmezi diete la modă, să nu mănânci sau să încerci să pierzi greutate prea repede.
- Gândește-te la obiceiurile tale alimentare. Ai tendința să mănânci în fața televizorului noaptea? Sari peste micul dejun și apoi mănânci un prânz bogat? Reflectând asupra obiceiurilor tale actuale, îți pot veni idei pentru crearea de noi obiceiuri sănătoase.
- Fii mai activ. Să faci mai multă mișcare nu este benefic doar pentru inima ta, te poate ajuta și pe tine să slăbești.
- Decide cum să faci față tentației. Când ți se oferă alimente bogate în calorii, refuză-le politicos, dar cu fermitate. Dacă mergi să mănânci în oraș, planifică-ți ce vei servi astfel încât să se potrivească dietei tale.
- Planifică din timp. Dacă o proastă dispoziție, stresul sau plictiseala te fac să vrei să mănânci mult, decide din timp ce poți face în loc. Ai putea să te plimbi, să stai de vorbă cu un prieten, să rezolvi integrame ori să citești o carte.
- Fii realist și așteptă-te și la momente când lucrurile nu vor merge conform planului. Însă nu renunța. Revino la a mânca sănătos.
Sfaturi pentru adoptarea de noi obiceiuri alimentare
- Mănâncă încet, ia porții mai mici și evită „o porție în plus”.
- Mănâncă câteva mese ușoare în fiecare zi în loc de o singură masă mai consistentă. Nu sări peste mese. Te va ajuta la slabit.
- Alege o varietate de alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, mazăre și fasole uscată, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre fără piele, carne slabă și nuci.
- Gătește alimentele în moduri mai sănătoase, cum ar fi coacerea, fierberea, gătirea la grătar. Nu prăji alimentele în ulei.
- Citește etichetele alimentelor și evită alimentele cu conținut ridicat de zaharuri adăugate, grăsimi saturate și trans, număr mare de calorii.
- Evită produsele de patiserie, băuturile îndulcite cu zahăr, bomboanele, batoanele, plăcintele și prăjiturile.
- Bea multă apă.
- Limitează consumul de alcool și alte băuturi bogate în calorii.
Dacă vrei să slăbești, dar îți este greu să faci schimbări, discută cu un psiholog despre obstacolele pe care le întâmpini pe partea de slabit, despre blocajele tale emoționale și vei primi pas cu pas sprijin și motivație pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi și a face schimbările dorite.
Cum poate ajuta activitatea fizică la slabit?
Activitatea fizică este la fel de importantă ca și dieta ta pentru a te ajuta să slăbești. Activitatea fizică regulată ajută la scăderea riscului de atac de cord, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate. Daca ai o afecțiune cronică și dorești să faci mai multă mișcare, discută cu medicul tău pentru un plan de activitate fizică potrivit pentru tine.
Pentru sănătatea cardiovasculară generală, adulții ar trebui să ajungă la cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă în fiecare săptămână, precum și exerciții de întărire musculară cel puțin două zile pe săptămână. Nu e ușor, însă se poate și se merită.
Sursa: American Heart Association