Donarea de sânge
În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 151 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
În județul Iași, donarea de sânge se poate face la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași, Strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mun. Iași, jud. Iași, tel./fax: 0332 408 329, telefon: 0332 408 328.
Donarea de sânge este un act medical lipsit de riscuri, atât timp cât persoana donatoare este sănătoasă şi pregătită psihologic.
În timpul donării nu există nici un risc de contaminare, deoarece materialele folosite sunt de unică întrebuinţare, sterile, fiecare pungă de recoltare având ac propriu, ambalajul deschizându-se în faţa donatorului.
Există o serie de condiții pentru donatorul de sânge:
- Vârsta de la 18 la 62 de ani
- Donator iniţial la peste 50 de ani – sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia
- Greutatea corporală mai mare de 50 kg, in corelatie cu inaltimea
- Nu trebuie să prezinte pletoră, debilitate, intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, instabilitate mintală, icter, cianoză, dispnee, anemie
- Temperatura corporală < 37,5°C
- Potenţialul donator trebuie să aibă vene vizibile sau bine conturate şi flexibile. Nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale
- Pulsul – Regulat – 50-100 bătăi/minut. Cu excepţia sportivilor de performanţă, care pot fi acceptaţi la donare şi în condiţiile descoperirii unei bradicardii de < 50 bătăi/minut
- Tensiunea arterială 100 mm Hg <= TAS <= 180 mm Hg 60 mm Hg <= TAD <= 100 mm Hg
Înainte de donare se recomandă:
- consumarea unui mic dejun bogat in glucide
- a nu se fuma și a nu se consuma alcool, grasimi
- a nu se consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
- o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare
- a veni cu un act de identitate in original
- a fi odihnit si bine hidratat
Dupa efectuare unor analize medicale (hemoglobină, glicemie,determinare de grup sanguine OAB si Rh, hemoleucograma la recomandarea medicului) si dupa masurarea greutatii, inaltimii, temperaturii, urmeaza examenul clinic propriu zis, in cabinetul medicului care stabileste eligibilitatea donatorului de sange.
Odata declarant eligibil, donatorul ajunge in sala de recoltare, unde dupa identificarea corecta, doneaza o cantitate de 450 ml de sange, intr-un interval de maximum 10 minute. Repausul post donare (15-30 minute) este deosebit de important, pentru a se evita aparitia lipotimiei.
Procedeul de donare de sânge este foarte simplu și extrem de folositor în situații care necesită transfuzii de sânge: accidente, hemoragii, operații și transplanturi de organe, nașteri cu complicații, pacienți cu anemii severe, cancer, arsuri etc. Donarea de sânge este una dintre cele mai bune metode de a ajuta comunitatea, mai ales dacă ai o grupă sanguină rară.