miere

Mierea de albine

Mierea este un lichid dulce făcut de albine folosind nectarul plantelor cu flori. Există aproximativ 320 de varietăți de miere, care variază în funcție de culoare, miros și aromă.

Mierea conține în principal zahăr, precum și un amestec de aminoacizi, vitamine, minerale, fier, zinc și antioxidanți. În plus față de folosirea în calitate de îndulcitor natural, mierea este utilizată pentru propretățile sale antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriane. Oamenii folosesc frecvent mierea pe cale orală, pentru tratarea tusei sau pe piele, pentru a trata arsurile și sprijini vindecarea ranilor.

Cercetările privind mierea și diferitele afecțiuni includ:

  • Boala cardiovasculară. Antioxidanții din miere ar putea fi asociați cu un risc mai redus de afecțiuni ale inimii.
  • Tusea. Studiile sugerează că mierea poate acționa ca un inhibitor al tusei pentru unele persoane cu infecții ale căilor respiratorii superioare și tuse acută pe timp de noapte.
  • Boala gastrointestinală. Studiile sugerează că poate ajuta în cazul afecțiunilor tractului gastrointerstinal, precum diareea asociată cu gastroenterită. Mierea poate fi, de asemenea, eficientă ca parte a terapiei de rehidratare orală.
  • Boala neurologică. Studiile sugerează că mierea poate  oferi beneficii antidepresive, anticonvulsive și antianxietate. În unele studii, mierea s-a dovedit a ajuta la prevenirea tulburărilor de memorie.
  • Îngrijirea rănilor. Utilizarea locală a mierei s-a dovedit a promova vindecarea rănilor, în special a celor cauzate de arsuri.

Mierea este în general potrivită pentru a fi consumată de către adulți și copiii cu vârsta de peste 1 an. Evitați să dați miere – chiar și în cantitate mică – la copiii cu vârsta sub 1 an. Mierea poate provoca o afecțiune gastrointestinală rară (botulism infantil) cauzată de expunerea la sporii Clostridium botulinum. Bacteriile din spori pot crește și se pot multiplica în intestinele unui copil, producând o toxină periculoasă.

Unii oameni sunt sensibili sau alergici la anumite componente din miere, în special la polenul albinelor. Deși rare, alergiile la polen de albine pot provoca reacții adverse grave și, uneori, letale.

Semnele și simptomele unei alergii includ:

  • dificultăți de respirație și alte simptome astmatice
  • amețeală
  • greață
  • vărsături
  • slăbiciune
  • transpirația excesivă
  • leșin
  • bătăi neregulate ale inimii (aritmii)
  • senzația de usturime după aplicarea locală a mierii

De notat faptul că mierea poate afecta nivelul zahărului din sânge.

În prezent nu există dovezi care să arate cum interacționează mierea cu alte medicamente.