diabet

Mituri despre diabet

La nivel mondial, aproximativ 425 milioane de oameni suferă de diabet, iar numărul celor afectați crește de la an la an. În sine, diabetul este o tulburare a metabolismului din cauza căreia pancreasul nu mai produce insulină. Fără insulină, glucoza obținută din alimente nu mai este transformată în combustibil pentru organism. În România sunt peste un milion de persoane diagnosticate cu diabet, 95%, având diabet zaharat de tip 2.

Asociația Americană a Diabetului vine cu o serie de explicații pe marginea miturilor asociate diabetului:

Dacă sunt supraponderal, voi dezvolta întotdeauna diabet de tip 2?

Excesul de greutate este într-adevăr un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului. Există și alți factori de risc, cum ar fi sedentarismul, istoricul medical al familiei, etnia și vârsta. Din păcate, mulți oameni cred că greutatea este singurul factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 au o greutate normală sau sunt doar moderat supraponderali.

Este diabetul cauzat de consumul de zahăr?

O dieta bogată în calorii din orice sursă (inclusiv zahăr) contribuie la creșterea în greutate, iar creșterea în greutate mărește riscul de diabet de tip 2. Diabetul de tip 1 este cauzat de factori genetici și de o serie de alți factori necunoscuți. Diabetul de tip 2 nu este cauzat de consumul de zahăr, ci de factori genetici și de stilul de viață.

Băuturile cu zahăr provoacă diabetul?

Cercetările au arătat, de asemenea, că băuturile zaharoase sunt legate de diabetul de tip 2. Asociația Americană a Diabetului recomandă ca oamenii să evite băuturile îndulcite cu zahăr pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Băuturile zaharoase ridică, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge (denumită și zahăr din sânge) și pot oferi câteva sute de calorii într-o singură porție.

Este diabetul o boală gravă?

Diabetul provoacă mai multe decese pe an decât cancerul de sân și SIDA combinate, iar diabetul aproape vă dublează riscul de a avea un atac de cord. Vestea bună este că gestionarea corectă a acestei boli poate reduce riscul de apariție a complicațiilor diabetului.

Persoanele cu diabet trebuie să mănânce alimente speciale?

Un plan alimentar sănătos pentru persoanele cu diabet zaharat este, în general, același cu alimentația sănătoasă pentru oricine. Implică un conținut scăzut de grăsimi saturate, moderat în sare și zahăr, cu mâncăruri pe bază de proteine ​​slabe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și fructe.

Dacă aveți diabet zaharat, trebuie să consumați numai cantități mici de alimente ce conțin amidon, cum ar fi pâine, cartofi și paste făinoase?

Produsele alimentare ce conțin amidon pot fi parte dintr-o dietă sănătoasă, dar mărimea porției este factorul esențial. Pâinea, cerealele, pastele făinoase, orezul integral și legumele cu amidon, cum ar fi cartofii, mazărea și porumbul pot fi incluse în cadrul meselor și a gustărilor.

Pot persoanele cu diabet zaharat să consume dulciuri sau ciocolată?

Dacă sunt consumate ca parte a unui plan sănătos alimentar sau combinate cu exerciții fizice, dulciurile și deserturile pot fi consumate de persoanele cu diabet zaharat. Cheia pentru dulciuri este să optați pentru o porție mică, rezervată pentru ocazii speciale, astfel încât să vă concentrați masa pe alimente mai sănătoase.

Mă pot molipsi de diabet de la altcineva?

Nu. Deși nu se știe cu precizie de ce unii oameni dezvoltă diabet și alții nu, se știe că diabetul nu este contagios, precum o răceală sau o gripă. Se pare totuși că există o legătură genetică în diabet, în special la diabetul de tip 2.

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la răceli și alte boli?

Nu aveți mai multe șanse de a obține o răceală sau o altă boală dacă aveți diabet. E bine însă de luat în calcul faptul că orice boală poate face diabetul mai dificil de controlat, iar persoanele cu diabet zaharat care iau gripă, de exemplu, au mai multe șanse decât altele să dezvolte complicații grave.

Dacă am diabet zaharat de tip 2 și medicul meu îmi spune că trebuie să încep să utilizez insulină, înseamnă că nu reușesc să am grijă de boala mea în mod corespunzător?

Utilizarea insulinei pentru a obține niveluri sănătoase de glucoză în sânge este un lucru bun, nu unul rău. Pentru majoritatea persoanelor, diabetul de tip 2 este o boală progresivă. Când este diagnosticat pentru prima dată, mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 își pot menține glicemia la un nivel sănătos. Acest lucru este posibil printr-o combinație de planuri alimentare, activitate fizică și administrarea de medicamente pe cale orală. Dar, în timp, organismul produce treptat din ce în ce mai puțin insulină proprie și, eventual, medicamentele pe cale orală nu mai sunt suficiente pentru a menține nivelul glicemiei într-un interval sănătos.

Fructul este o hrană sănătoasă, deci este bine să mănânc oricât de mult doresc?

Deoarece fructele conțin carbohidrați, cresc nivelul glucozei din sânge și trebuie să fie luate în considerare la planificarea meselor. Totuși, fructele sunt alimente sănătoase care conțin fibre și o mulțime de vitamine și minerale. Este înțelept să discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea, frecvența și tipurile de fructe pe care ar trebui să le consumați.

Medicii specialiști diabetologi din cadrul Centrului Bella Praxis din Pașcani vă pot ajuta cu sfaturi pe marginea diabetului, consult medical de specialitate, examene de laborator, evaluarea complicațiilor cronice specifice, stabilirea planului de tratament. Programări la telefon 0232/760700.