coronavirus

Mituri despre noul virus Corona

Organizația Mondială a Sănătății vine cu o serie de precizări despre COVID-19, ca urmare a miturilor apărute despre noul virus Corona.

Mitul 1: Doar persoanele în vârstă se pot infecta cu noul virusul Corona.

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele în vârstă sau persoanele cu boli preexistente, cum ar fi astmul bronșic, diabetul sau bolile de inimă etc., par să fie expuse unui risc crescut pentru o evoluţie mai severă a bolii. Deoarece mulți oameni în vârstă sunt deja imunodeficienți sau au boli anterioare, acest grup de oameni este desigur mai afectat.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recomandă oamenii de toate vârstele să se protejeze împotriva virusului cu o igienă adecvată.

Mitul 2: Nu are nici un sens să restricționăm contactele sociale.

Acest lucru nu este deloc corect. Minimizarea contactelor sociale contribuie semnificativ la reducerea ratei infecției și previne supraîncărcarea sistemului de sănătate. Cu un număr de bolnavi în creștere rapidă într-o perioadă scurtă de timp, se poate întâmpla ca resursele de asigurare a asistenței medicale să nu mai fie suficiente pentru îngrijirea tuturor în același timp. Prin urmare, este important să se reducă cât mai mult posibil rata infecțiilor, astfel încât bolile să se răspândească pe o perioadă mai îndelungată, iar resursele și capacitățile să fie suficiente pentru pacienții care sunt acut bolnavi. Deoarece acest lucru aplatizează curba abruptă a numărului de infectări, se vorbește de principiul „aplatizarea curbei”.

Pentru a menține curba cât mai plată, ar trebui să părăsiți casa doar pentru activități importante, cum ar fi cumpărături care nu pot fi amânate sau pentru a merge la serviciu, dacă nu se poate face de acasă.

În acest caz, ar trebui să păstrați o distanță cât mai mare față de alte persoane. Deoarece cu cât o persoana are mai puțin contact cu alții, cu atât este mai mic riscul de a se infecta și, dacă sunteți deja infectat, scade riscul de a-i infecta pe alții.

Mitul 3: Animalele de casă răspândesc coronavirus.

Nu. În prezent, nu există nici o dovadă că animalele de casă, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă după contactul cu un animal de casă. Acest lucru te protejează de diverse bacterii, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot fi transmise de fapt între animale și oameni.

Mitul 4: Uscătoarele de mâini sunt eficiente împotriva virusului Corona.

Uscătoarele de mâini nu sunt o măsură eficientă de a ucide virusul de pe suprafața mâinii. Pentru a vă proteja împotriva virusului, trebuie să vă spălați pe mâini în mod regulat cu săpun.
Odată ce mâinile sunt curate, prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini pot fi folosite la uscarea mâinilor.

Mitul 5: Scanerele termice sunt eficiente în identificarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Scanerele termice pot identifica în mod eficient persoanele care au dezvoltat febră din cauza unei infecții cu noul coronavirus sau care au o temperatură crescută a corpului. Cu toate acestea, ei nu depistează persoanele infectate, care nu sunt (încă) febrile. Motivul este acela că poate dura 2 până la 10 zile până când persoanele infectate fac febră.

Mitul 6: Pulverizarea corpului cu alcool sau clor ucide COVID-19

Nu. Chiar dacă pulverizați alcool sau clor pe întregul corp, nu ucideți virușii care au intrat deja în organism. În plus, pulverizarea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare mucoaselor (cum ar fi gura, ochii) și îmbrăcămintea. Clorul și alcoolul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate numai în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Mitul 7: Vaccinările împotriva pneumoniei protejează, de asemenea şi împotriva COVID-19.

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum sunt cele pentru pneumococ sau Haemophilus Influenza tip B(Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit, încât are nevoie de propriul vaccin. Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva SARS-CoV-2 sau COVID-19.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea împotriva bolilor respiratorii, chiar dacă acestea nu sunt eficiente împotriva COVID-19, pentru a evita o dublă infecție.

Mitul 8: Irigarea nazală regulată cu soluție salină ajută la prevenirea infecției.

Nu. Nu există dovezi că irigarea nazală cu soluție salină poate proteja împotriva infecțiilor cu noul coronavirus. Există puține dovezi că irigarea nazală regulată poate ajuta oamenii să se recupereze de la o răceală mai repede.

Mitul 9: Consumul de usturoi poate preveni infectarea cu coronavirus.

Usturoiul este, în general, un aliment sănătos, cu proprietăți antibacteriene. Cu toate acestea nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi îi protejează pe oameni de noul coronavirus.

Mitul 10: Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea COVID-19.

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai împotriva bacteriilor. SARS-CoV-2 este un virus, deci nu trebuie să luați antibiotice ca măsură preventivă sau de tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți internat în spital pentru virusul Corona, puteți primi antibiotice, deoarece co-infecția bacteriană este posibilă.