Muzica, benefică pentru sănătate

“Muzica este leacul minții.” spunea John A. Logan.

Muzica ne poate îmbunătăți starea de spirit, poate reduce durerea și anxietatea și sprijină vindecarea. De asemenea, îmbunătățește calitatea somnului, memoria și atenția.

Cercetătorii consideră că unul dintre cele mai importante roluri ale muzicii este acela de a crea un sentiment de coeziune, de conectare socială. Vedem acest lucru când este intonat imnul național la evenimente sportive sau când părinții le cântă celor mici, la culcare, cântece de leagăn ce ajută la dezvoltarea unui atașament securizant. La fel, când se cântă în cor.

În cazul persoanelor cu Alzheimer sau alte forme de demență, deși muzica nu inversează procesul de pierdere a memoriei, s-a descoperit că încetinește declinul cognitiv, ajutând oamenii cu demență în stadii incipiente să își amintească unele episoade din viața lor.

Cât privește starea de spirit, muzica îmbinată cu sunete din natură ajută la calmare, la liniștire în situațiile în care ne simțim anxioși.  

Ascultarea muzicii se poate dovedi adesea o experiență energizantă, cum este în cazul conducerii unei mașini. În 2015, cercetătorii de la Universitatea Shanghai au concluzionat că muzica de relaxare ajută la reducerea oboselii și menținerea tonusului musculat când oamenii sunt implicați în activități repetitive.

Atunci când facem antrenamente fizice, muzica acționează în corp asemenea unui metronom. Sincronizarea exercițiilor fizice cu sunetele ajută la stabilirea unui ritm interior pe o durată mai mare de timp, crescând performanța fizică.

Fiecare om are melodiile sale preferate: el ascultă o anumită muzică într-o perioadă a vieții, în funcție de starea sa de spirit. Unii se încarcă ascultând cântece rock, alții preferă acordurile clasice.  

Muzica pentru meditație este liniștitoare, ritmul si sunetele ei sunt lente, de aceea are un efect de calmare, de relaxare, ajută la o bună stare de spirit, armonioasă, meditativă. Muzica sacră, religioasă este înălțătoare și meditativă. Muzica populară dă încredere, amintește de locurile natale, trezește sentimentul de „acasă“, unde te simți bine și în siguranță.

Cercetătorii spun că acordurile orientale au un efect bun asupra europenilor, îi face sa se simtă confortabil, le liniștește sistemul nervos. Asiaticii nu prefera muzica occidentală în schimb, spunând că nu ii relaxează.