Obezitatea și excesul de greutate
Potrivit informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la nivel mondial obezitatea aproape s-a triplat din 1975 încoace.
- În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi.
- Cea mai mare parte a populației lumii trăiește în țări în care excesul de greutate și obezitatea ucid mai mulți oameni decât o face subponderabilitatea.
- 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi în 2016.
- Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi în 2016.
- Obezitatea poate fi prevenită.
Ce sunt obezitatea și excesul de greutate
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice simplu de greutate/înălțime care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definită ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).
Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate (supraponderabilitatea) și obezitatea după cum urmează:
- excesul de greutate este un IMC mai mare sau egal cu 25; și
- obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.
IMC oferă măsura cea mai utilă la nivel de populație a excesului de greutate și a obezității, deoarece este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele de adulți. Pentru copii, trebuie să fie luată în considerare vârsta atunci când se definește excesul de greutate și obezitatea.
Copii și obezitatea
În 2016, aproximativ 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi. Odată considerată o problemă a țărilor cu venituri ridicate, excesul de greutate și obezitatea sunt acum în creștere în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban. În Africa, numărul copiilor supraponderali sub 5 ani a crescut cu aproape 50% din 2000. Aproape jumătate dintre copiii sub 5 ani care erau supraponderali sau obezi în 2016 locuiau în Asia.
- Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi în 2016.
- Prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani a crescut dramatic, de la doar 4% în 1975 la puțin peste 18% în 2016. Creșterea a avut loc similar în rândul băieților și fetelor.
- În timp ce în 1975, mai puțin de 1% dintre copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau obezi, în anul 2016 erau obezi 124 milioane de copii și adolescenți (6% dintre fete și 8% băieți).
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de mai multe decese la nivel mondial decât subponderabilitatea. La nivel global, există mai mulți oameni care sunt obezi decât subponderali – acest lucru se întâmplă în fiecare regiune, cu excepția unor părți din Africa Subsahariană și Asia.
Ce cauzează obezitatea și excesul de greutate?
Cauza fundamentală a obezității și excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile ingerate și cele consumate. La nivel global s-a constatat:
- un consum crescut de alimente bogate în energie și grăsimi și
- o creștere a inactivității fizice datorită naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, schimbarea modurilor de transport și creșterea urbanizării.
Modificările aduse modelelor de dietă și de activitate fizică sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și sociale asociate dezvoltării și lipsei politicilor de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transportul, planificarea urbană, mediul, prelucrarea produselor alimentare, distribuția, marketingul și educația.
Care sunt consecințele asupra stării de sănătate a excesului de greutate și a obezității?
Creșterea IMC este un factor major de risc pentru bolile noncommunicable, precum:
- boli cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral), care au fost principala cauză a decesului în 2012;
- diabet;
- tulburări musculo-scheletice (în special osteoartrita – o boală degenerativă ce afectează articulațiile);
- unele forme de cancer (inclusiv endometrial, mamar, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon).
Riscul pentru aceste boli non-comunicabile crește proporțional odată cu creșterea IMC.
Obezitatea la copil este asociată cu o probabilitate mai mare de obezitate, deces prematur și invaliditate la vârsta adultă. Dar, în plus față de riscurile viitoare crescute, copiii obezi prezintă dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi. Se adaugă hipertensiune arterială, markeri timpurii ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice.
Cum poate fi redusă supraponderabilitatea și obezitatea?
Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile legate de acestea sunt în mică măsură prevenite. Anturajul și comunitățile sunt fundamentale în modelarea opțiunilor oamenilor, făcând accesibilă și posibilă alegerea celor mai sănătoase alimente și activitatea fizică regulată.
La nivel individual, oamenii pot:
- limita aportul de energie din grăsimi și zaharuri;
- crește consumul de fructe și legume, precum și cereale integrale și nuci;
- să se angajeze în activități fizice regulate (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți).
Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei diete sănătoase prin:
- reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
- asigurându-se că alegerile sănătoase din punct de vedere nutrițional sunt disponibile și accesibile tuturor consumatorilor;
- restricționarea comercializării alimentelor bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special alimentele destinate copiilor și adolescenților.
Sursa: Organizația Mondială a Sănătății