birou

Poziția corectă la birou

Lucrul la un birou este o cauză obișnuită a durerilor de spate și a gâtului, adesea pentru că cele mai multe persoane încearcă mai degrabă să se adapteze la poziția scaunului, a biroului ori a calculatorului și nu invers. De exemplu, unii oameni fac un considerabil efort să vadă un monitor de computer care este prea departe, prea mic, prea mare, prea mic sau prea slab iluminat. Acest fapt compromite poziția sănătoasă la birou.

Un spațiu de lucru ajustat propriei persoane te poate ajuta să te simți și să lucrezi mai bine. Ergonomia corectă a biroului – incluzând înălțimea corectă a scaunului, distanța adecvată a echipamentului, sursa optimă de lumină, temperatura potrivită a încăperii și poziția bună a biroului – te pot ajuta să îți menții confortul la locul de muncă.

Scaun

Alege un scaun care îți susține forma naturală a coloanei. Ajustează înălțimea scaunului astfel încât picioarele să se odihnească pe podea sau pe un suport pentru picioare și coapsele să fie paralele cu podeaua. Partea din față a suprafeței de șezut trebuie să fie rotunjită și capitonată, pentru a preîntâmpina dereglarea circulației în picioare.

Suport pentru picioare

Dacă scaunul tău este prea ridicat pentru a-ți odihni picioarele pe podea – sau când înălțimea biroului îți cere să ridici înălțimea scaunului – utilizează un suport pentru picioare. Dacă nu este disponibil un suport pentru picioare, încearcă să folosești în schimb un scaun mic sau o cutie robustă.

Birou

Sub birou, asigură-te că ai libertate pentru genunchi, coapse și picioare. Dacă biroul este prea mic și nu poate fi ajustat, poți plasa o suprafață rezistentă sub picioarele biroului, pentru a-l înălța. Dacă biroul este prea înalt și nu poate fi reglat, ridică scaunul. Utilizează un suport pentru picioare pentru a-ți sprijini picioarele după cum este necesar. Evită să depozitezi obiecte sub birou.

Monitor

Plasează monitorul direct în fața ta, la o distanță de aproximativ un braț sau 50-70 cm față de ochi. În timpul lucrului, capul trebuie menținut în poziție naturală și nu înclinată. Postura incorectă, prelungită, poate afecta spatele, umerii și ceafa. Partea superioară a ecranului trebuie să fie la nivelul ochilor sau puțin sub acesta. Monitorul trebuie să fie direct în spatele tastaturii. Plasează monitorul astfel încât cea mai strălucitoare sursă de lumină să fie în partea laterală.

În plus, îți recomandăm să încerci aceste sugestii pentru crearea unui mediu de lucru care să susțină sănătatea și postura corectă:

  • Setează un cronometru și ridică-te la fiecare 30 de minute. Te poți mișca în timpul unei convorbiri telefonice în loc să stai jos sau poți merge să discuți direct cu un coleg când, în mod uzual, i-ai trimite un e-mail.
  • Roagă un coleg să îți facă o fotografie stând la birou pentru a verifica dacă postura este bine aliniată (ochii văd drept în față, gâtul nu este îndoit, antebrațele sunt paralele cu podeaua, spatele în curba naturală).
  • Urmează regula 20/20/20. La fiecare 20 de minute, oferă ochilor o pauză de 20 de secunde concentrându-te pe ceva aflat la cel puțin 20 de metri distanță.