Prietenii ne îmbogățesc viața și ne îmbunătățesc sănătatea

Prietenia poate avea un impact major asupra sănătății și stării de bine, dar nu este întotdeauna ușor să construiești sau să menții relații de prietenie.

Care sunt avantajele prieteniei?

Prietenii buni sunt benefici pentru sănătatea ta. Prietenii îți pot fi alături să sărbătorești vremurile bune și să îți ofere sprijin în perioadele dificile. De asemenea, prietenii te pot ajuta și prin:

  • Creșterea sentimentului de apartenență și de scop;
  • Creșterea senzației de bine și reducerea stresului;
  • Îmbunătățirea încrederea în forțele proprii;
  • Sprijin pentru a face față traumelor, cum ar fi divorțul, o boală gravă, pierderea locului de muncă sau decesul unei persoane dragi;
  • Încurajarea schimbării sau evitării obiceiurilor de viață nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau lipsa de exerciții fizice.

Prietenii joacă, de asemenea, un rol important în promovarea sănătății tale generale. Adulții cu sprijin social puternic au un risc redus de numeroase probleme de sănătate semnificative, inclusiv depresie, hipertensiune arterială și obezitate.

De ce uneori este greu să-ți faci prieteni sau să întreții prieteniile?

Multor adulți le este greu să dezvolte noi prietenii sau să mențină relațiile de prietenie existente. Prieteniile pot ocupa un loc secundar, după alte priorități, cum ar fi serviciul, grija pentru copii sau părinții îmbătrâniți. Dezvoltarea și menținerea unor bune relații de prietenie necesită efort. Bucuria și confortul pe care prietenia le pot oferi merită însă efortul.

Cum pot să-mi hrănesc prieteniile?

Dezvoltarea și menținerea unor relații de prietenie sănătoase presupune a primi și a oferi. Pentru a-ți hrăni prietenia:

  • Fii bun. Acest comportament de bază, subliniat în copilărie, rămâne miezul relațiilor de succes, ca adulți. Gândiți-vă la prietenie ca la un cont bancar emoțional. Fiecare act de bunătate și fiecare expresie de recunoștință sunt depuse în acest cont, în timp ce critica și negativitatea scad contul.
  • Ascultă. Întreabă ce se întâmplă în viața prietenilor. Atunci când prietenii împărtășesc detalii despre momentele grele sau experiențele dificile, fii empatic, dar nu da sfaturi decât dacă prietenii tăi o cer.
  • Deschide-te. Construiește-ți intimitatea cu prietenii, fiind dispus să dezvălui experiențe și preocupări personale. Vei arăta astfel că prietenul tău deține un loc special în viața ta și îți adâncește conexiunea.
  • Arată că poți fi de încredere. A fi responsabil și de încredere este esențial pentru formarea de prietenii puternice. Respectă-ți angajamentele și fii punctual. Când prietenii îți împărtășesc informații confidențiale, păstrează-le doar pentru tine.
  • Fii disponibil. Construirea unei prietenii strânse necesită timp – împreună. Fă un efort pentru a-ți vedea noii prieteni în mod regulat și pentru a te conecta cu ei între întâlniri.

Amintește-ți, nu este niciodată prea târziu pentru a construi noi prietenii sau a te reconecta cu prieteni vechi. Investiția de timp pentru a vă face prieteni și pentru a vă consolida relațiile de prietenie vă poate oferi o sănătate mai bună și o perspectivă mai bună pentru anii următori.