vitamina D

Vitamina D și expunerea la soare

Vitamina D este esențială pentru oase sănătoase, iar în România, de la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie/începutul lunii octombrie, obținem cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare. Este important ca acest lucru să fie realizat fără a fi afectați de efectele negative ale razelor solare asupra pielii.

Avem nevoie de vitamina D pentru a ajuta organismul să absoarbă calciul și fosforul din dieta noastră. Aceste minerale sunt importante pentru oase, dinții și mușchi sănătoși.

Lipsa de vitamina D – cunoscută sub numele de deficit de vitamina D – poate determina oasele să devină moi și slabe, ceea ce poate duce la deformări osoase. La copii, de exemplu, o lipsă de vitamina D poate duce la rahitism. La adulți, poate duce la osteomalacie, care cauzează dureri osoase și sensibilitate.

Cum obținem vitamina D?

Corpul nostru creează vitamina D prin expunerea directă a pielii la lumina soarelui atunci când suntem în aer liber. De la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie până în toamnă, majoritatea oamenilor ar trebui să poată obține toată vitamina D de care au nevoie cu ajutorul luminii soarelui.

De asemenea, obținem vitamina D dintr-un număr mic de alimente, precum pește uleios (somon, macrou, hering și sardine), carnea roșie și ouăle. Vitamina D este adăugată, de asemenea, la toate tipurile de lapte pentru sugari, precum și în unele cereale pentru micul dejun, grăsimi și produse lactate. O alta sursa de vitamina D este reprezentată de suplimentele alimentare.

Cât timp trebuie să petrecem la soare?

Majoritatea oamenilor pot obține suficientă vitamina D aflându-se zi de zi afară, în soare, pe perioade scurte, cu antebrațele, mâinile sau picioarele inferioare descoperite și fără protecție solară de la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie până în toamnă. Nu se știe exact cât timp este nevoie de soare pentru a produce suficientă vitamina D în vederea satisfacerii cerințelor organismului. Acest lucru se datorează faptului că există un număr de factori care pot influența modul în care se face vitamina D. Printre aceștia se numără culoarea pielii sau cât de multă piele este expusă. Este important să aveți grijă să nu vă ardeți la soare, acoperind sau protejând pielea cu agent de protecție solară, înainte ca pielea să devină roșie sau arsă. Hidratarea în perioada caldă este și ea importantă.

Persoanele cu piele mai închisă la culoare vor trebui să petreacă mai mult timp în soare pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D precum o persoană cu piele mai deschisă la culoare.

Corpul nostru nu poate face vitamina D atunci când stăm în interior, deoarece razele ultraviolete B (UVB), cele de care corpul nostru are nevoie pentru a produce vitamina D, nu pot trece prin geam.

De reținut: cu cât rămâneți mai mult timp la soare, mai ales pentru perioade prelungite de timp fără protecție solară, cu atât este mai mare riscul de apariție a cancerului de piele.