4 pași pentru mai multă energie
Cu toții ne dorim ca, pe parcursul zilei, să avem energia pentru desfășurarea diferitelor activități, fie că e vorba de treburi gospodărești, activități la serviciu ori timp petrecut cu familia. Iată câteva modalități pentru a fi în formă:
- Mișcă-te mai mult. Pe termen scurt, creșterea activității fizice pentru a-ți crește energia pare opusul a ceea ce ar trebui să faci. Dar, pe termen lung, funcționează. Nu trebuie să fii maratonist pentru a vedea beneficiile. Doar începe de unde ești și crește treptat efortul fizic. Dacă nu prea faci mișcare, plimbă-te în jurul blocului și treptat mergi mai mult. Scopul tău ar trebui să fie să faci cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână, de preferință repartizate pe parcursul săptămânii. Nu trebuie să le faci pe toate deodată. Începe încet și nu renunța.
2. Mănâncă inteligent. Consumul unei varietăți de alimente bune pentru tine îți va oferi energia de care are nevoie corpul tău. Iată cum:
- Consumă mai multe fructe și legume. Vitaminele și mineralele pe care le conțin sunt bune pentru tine. Păstrează la îndemână o porție sau două din fructele sau legumele preferate, astfel încât să ai ceva sănătos de gustat atunci când vă simți puțină foame sau oboseală între mese.
- Evită mesele consistente, cu prea multa sare, zahar adaugat si grasimi saturate. Alimentele bogate în calorii, cu foarte puțini nutrienți, te pot lăsa să te simți amețit. Consumul de cantități mai mici și mese mai frecvente bogate în nutrienți vor ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei, ajutându-te să te simți mai energic.
- Evită consumul ridicat de cafea, batoane sau băuturi energizante bogate în calorii; cofeina și/sau zahărul adăugat pot duce la creșteri bruște de energie cu scăderi la fel de bruște.
- Bea multă apă. Deshidratarea reduce nivelul de energie.
3. Dormi suficient. Dacă te întrebi cât este de ajuns, ține cont că fiecare persoană este diferită. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ șapte ore, dar este posibil să ai nevoie de mai mult.
4. Relaxează-te. Stresul este o parte inevitabilă a vieții, de aceea este important să înveți să gestionezi stresul. Aceasta înseamnă păstrarea unei perspective pozitive și a unui stil de viață sănătos, ceea ce ajută la combaterea depresie. Pentru a avea grijă de tine, încearcă să iei pauze regulate de activitate fizică, să meditezi, să te odihnești și să faci lucruri care îți plac. Evitați modalitățile nesănătoase de a gestiona stresul, care includ fumatul, consumul excesiv de alcool, mâncatul în exces și băuturile energizante.
Urmând pașii de mai sus, te vei simți mai bine și îți vei îmbunătăți calitatea vieții, inclusiv vei reduce riscul de boli cardiovasculare.
Sursa: American Heart Association