Factori de risc cardiovascular
Boala cardiovasculară se referă, în general, la afecțiuni care implică vase de sânge îngustate sau blocate, care pot duce la un atac de cord, durere toracică (angina pectorală) sau accident vascular cerebral. Alte afecțiuni ale inimii, cum ar fi cele care afectează mușchiul, valvele sau ritmul inimii, sunt, de asemenea, considerate forme de boli ale inimii.
Multe forme de afecțiuni ale inimii pot fi prevenite sau tratate cu un stil de viață sănătos.
Factori de risc cardiovascular
Factorii de risc pentru dezvoltarea de boli cardiace includ:
Fumatul. Nicotina îngustează vasele de sânge, iar monoxidul de carbon poate deteriora mucoasa interioară, facându-le mai sensibile la ateroscleroză. Atacurile de inimă sunt mai frecvente la fumători decât la nefumători. Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge. Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat!
Tensiunea arterială crescută. Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la întărirea și îngroșarea arterelor, îngustând vasele prin care curge sângele. Hipertensiunea arterială este cel mai raspândit factor de risc cardiovascular. În ciuda faptului că de cele mai multe ori ea nu dă simptome, aveţi un risc mult mai mare să suferiţi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral dacă aveti valori mari ale tensiunii arteriale.
Niveluri ridicate ale colesterolului din sânge. Colesterolul este o substanţă grasă ce se găseşte în mod natural, în cantităţi mici, în organismul nostru. Nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot crește riscul formării plăcilor și apariției bolilor inimii sau a vaselor de sânge.
Diabetul. Dacă suferiţi deja de diabet, atunci aveţi un risc mai mare de face boli ale inimii sau ale vaselor de sânge faţă de o persoană care nu are diabet.
Obezitatea. Excesul de greutate agravează de obicei alți factori de risc. Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase.
Inactivitatea fizică. Un stil de viaţă sedentar este la fel de nesănatos pentru inima dumneavoastra ca şi hipertensiunea, obezitatea sau colesterolul crescut. Vestea bună este că puteţi reduce acest risc dacă adoptaţi un stil de viaţă mai activ.
Stres. Chiar dacă stresul nu este o boală de sine stătătoare, el poate contribui la aparitia sau agravarea unor afecţiuni cronice cum ar fi insuficienţa cardiacă sau diabetul zaharat şi chiar poate declansa un infarct miocardic.
Recomandări
Solicitați asistență medicală de urgență în cazul în care aveți aceste simptome de boală cardiovasculară:
- Dureri în piept
- Dificultăți de respirație
- Leșin
Boala cardiovasculară este mai ușor de tratat atunci când este detectată devreme, așa că discutați cu medicul cardiolog despre preocupările dumneavoastră legate de sănătatea inimii. Dacă sunteți preocupat de riscul dezvoltării de boli cardiovasculare, discutați cu medicul dumneavoastră despre pașii pe care îi puteți face pentru a reduce riscul apariției acestora. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți un istoric familial al bolilor de inimă.
În cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis puteți efectua programări pentru consultații cardiologice la telefon 0232 760 700.