5 sfaturi pentru o viață sănătoasă
Cei mai importanți factori ce te ajută să fii mai sănătos și să ai o viață lungă sunt alimentația, hidratarea, activitatea fizică, somnul, renunțarea la consumul de substanțe nocive și atitudinea echilibrată față de situațiile de zi cu zi. Un stil de viață conștient, mai puțin pe pilot automat, înseamnă un plus de calitate adus vieții, pe termen scurt, dar și lung. Venim cu 5 sfaturi pentru a fi mai sănătos, mai energic, mai bine cu tine și cu cei din jur:
-
Alimentația
Ține aproape fructele și legumele, consumându-le de preferat crude, repartizate în cinci porții zilnice. Se recomandă consumul de produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. Cei ce au hipertensiune trebuie să evite alimentele care conțin grăsimi saturate, de origine animală și să folosească, în schimb, grăsimi polinesaturate, din uleiuri vegetale.
-
Hidratare din belșug
O scădere cu 1-3% a volumului de apă din organism conduce la scăderea transportului substanțelor nutritive și a oligoelementelor, precum și a oxigenului către țesuturi, determinând apariția dificultăților de concentrare, a durerilor de cap, a oboselii, a irascibilității, a digestiei defectuoase și a constipației. Consumă cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi, ținând cont de faptul că alcoolul și cafeaua conduc la deshidratare.
-
Activitate fizică
Nu este niciodată prea târziu să începi practicarea unui sport. Beneficiile exercițiilor fizice practicate în mod regulat sunt un somn mai odihnitor, intensificarea circulației sanguine și mai buna irigare a creierului, stimularea producției de noi celule cerebrale, ameliorarea anxietății, îmbunătățirea stării de spirit.
-
Somnul suficient și regulat
Sistemul circulator, digestia, sistemul nervos, creierul și sistemul imunitar au nevoie de somn pentru regenerare. Un somn de mai bună calitate intensifică funcțiile cerebrale, te ajută să fii mai sănătos și să iei decizii mai bune pe toate planurile vieții. Insuficiența cronică de somn aproape dublează riscul de obezitate, fiind asociată cu depresia și un creier leneș.
-
Renunțarea la fumat
Întreruperea fumatului este, probabil, cea mai puternică măsură care previne bolile cardiovasculare și noncardiovasculare, incluzând accidentul vascular cerebral și boala cardiacă ischemică.
Totodată, sunt benefice ieșirile în aer liber în fiecare zi, inclusiv iarna, practicarea activităților ce sprijină găsirea echilibrului și a stării de bine, cum sunt cititul sau ascultarea muzicii preferate și adoptarea unei atitudini pozitive față de dificultățile inerente ale vieții.
Un an 2018 mai sănătos, mai energic și bogat în decizii înțelepte!