Recomandări | Hipertensiunea arterială

Dr. Camelia Zahariea, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, vine cu o serie de sfaturi privind stilul de viață al pacienților cu hipertensiune arterială. Recomandările doamnei doctor includ: 

Renunțarea la fumat – deși efectul independent și cronic al fumatului asupra tensiunii arteriale este mic, riscul cardiovascular total este mult crescut de acest viciu. Întreruperea fumatului este, probabil, cea mai puternică masură care previne bolile cardiovasculare și noncardiovasculare, incluzând accidentul vascular cerebral și boala cardiacă ischemică. În plus, există dovezi că fumatul interferează cu efectele benefice ale unor medicamente împotriva hipertensiunii arteriale.

Reducerea consumului excesiv de alcool – Consumul de alcool determină creșterea tensiunii arteriale atât direct, cât și prin reducerea efectelor tratamentului împotriva hipertensiunii arteriale. Excesul de alcool este asociat în cazul persoanelor hipertensive și cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Alcoolul în asociere cu alți factori de risc, precum fumat și consum de cafea, poate determina creșteri ale tensiunii arteriale chiar dacă sunt consumate în cantități moderate și în același timp pot amplifica și riscul de mortalitate coronariană. Hipertensiunea arterială indusă de alcool poate fi reversibilă la întreruperea consumului.

Scăderea în greutate și practicarea de exerciții fizice – Scăderea în greutate cu minimum 10% într-o perioadă de 6 luni, în cazul supraponderalilor, determină reducerea tensiunii arteriale (5-20 mm Hg/10 kg pierdute). Cele mai indicate exerciții fizice sunt mersul pe jos, alergatul sau înotul timp de 30-40 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Exercițiile izometrice de tipul ridicatul greutăților pot avea drept efect creșterea tensiunii arteriale, deci trebuie evitate.

Reducerea consumului crescut de sare – Regimul alimentar în hipertensiune arterială interzice adaosul de sare în mâncare, alimentele sărate, mai ales semipreparatele. Este indicat să se consume mâncare gătită din ingrediente proaspete (neconservate) Se recomandă reducerea consumului de sare în dietă, la mai puțin de 5 grame pe zi, fapt ce poate determina o reducere de 2-8 mm Hg a hipertensiunii arteriale.

Creșterea consumului de fructe și legume proaspete, de produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, carne slabă. De asemenea, pacienții hipertensivi trebuie să evite alimentele care conțin grăsimi saturate, de origine animală și să folosească, în schimb, grăsimi polinesaturate, din uleiuri vegetale. De asemenea, în regimul pentru hipertensiunea arterială trebuie sa fie inclus peștele.

Controlul tensiunii arteriale se va face periodic, prin Cabinetul Medicului de Familie, cu menținerea unor valori sub 120/80 mm Hg pentru toți pacienții.

Conform ultimilor recomandări ale AHA (American Heart Association), tensiunea arterială optimă se consideră a fi sub 120/80 mm Hg.

Sursă foto: American Heart Association