Arsurile solare
Arsurile solare – pielea roșie, dureroasă, care se simte la caldă la atingere – apar de obicei la câteva ore după prea multă expunere la lumina ultravioletă (UV) de la soare sau surse artificiale. Arsurile solare ar putea dura câteva zile sau mai mult pentru a se estompa.
Expunerea intensă, repetată, la soare, care are ca rezultat arsurile solare, crește riscul altor leziuni ale pielii și a anumitor boli. Acestea includ pielea uscată sau încrețită, pete întunecate, pete aspre și cancere de piele, cum ar fi melanomul.
Simptome
Semnele și simptomele arsurilor solare includ:
- Înroșirea pielii
- Pielea care se simte caldă sau fierbinte la atingere
- Durere, sensibilitate și mâncărime
- Blistere mici pe piele, umplute cu lichid, care se pot rupe
- Cefalee, febră, greață și oboseală dacă arsurile solare sunt severe
Orice parte expusă a corpului dumneavoastră – inclusiv lobul urechii, scalpul și buzele – poate suferi arsuri. Chiar și în zonele acoperite pot apărea arsuri solare dacă, de exemplu, îmbrăcămintea dvs. are o țesătură liberă care permite trecerea luminii ultraviolete (UV).
Consultați-vă medicul dacă arsurile solare:
- Se manifestă sub formă de vezicule și acoperă o mare parte a corpului
- Sunt însoțite de febră mare, dureri de cap, confuzie, greață sau frisoane
- Nu se ameliorează în câteva zile
Solicitați îngrijiri medicale dacă observați semne sau simptome ale unei infecții, precum:
- Creșterea durerii și sensibilității
- Creșterea umflăturii
- Apariția puroiului dintr-un blister deschis
- Îmbătrânirea prematură a pielii
Expunerea la soare și arsurile solare repetate accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la slăbirea țesuturilor conjunctive (care reduc rezistența și elasticitatea pielii), apariția ridurilor profunde, aspect uscat și aspru al pielii, vase roșii fine pe obraji, nas și urechi, piele întunecată sau decolorată (macule) de pe față, spatele mâinilor, brațelor, pieptului și a spatelui superior – denumite și lentigine solare.
Afectarea ochilor
Expunerea la soare poate afecta și ochii. Prea multă lumină UV dăunează retinei sau corneei. Ochii afectați de expunerea la soare se pot simți dureroși sau pietroși.
Prevenirea arsurilor solare
- Evitați expunerea la soare între orele 10:00 și 4:00. Razele soarelui sunt cele mai puternice în aceste ore, deci încercați să programați activități în aer liber pentru alte momente. Dacă nu puteți face acest lucru, limitați durata de timp în care vă aflați la soare. Căutați umbra când este posibil.
- Luați în calcul faptul că bronzarea la solar nu scade riscul de arsură.
- Când vă aflați afară, purtați o pălărie și o îmbrăcăminte care vă acoperă corpul, inclusiv brațele și picioarele.
- Folosiți crema pentru protecție solară frecvent. Cu aproximativ 15 – 30 de minute înainte de a merge în aer liber, aplicați crema de protecție solară pe pielea care nu va fi protejată de îmbrăcăminte. Refaceți stratul cu cremă pentru de protecție la soare la fiecare 40-80 de minute, sau mai devreme dacă a fost îndepărtat prin îmbăiere.
- Purtați ochelari de soare atunci când vă aflați în aer liber. Alegeți ochelari de soare cu protecție UVA și UVB. Verificați nivelul de blocare a radiațiilor UV pe etichetă când cumpărați ochelari noi. Lentilele mai întunecate nu sunt neapărat mai bune la blocarea razelor UV.
- Fiți conștienți de medicamentele care măresc sensibilitatea la soare. Medicamentele frecvente care vă fac mai sensibili la lumina soarelui includ antihistaminice, ibuprofen, anumite antibiotice, antidepresive, antipsihotice și unele medicamente care scad colesterolul. Discutați cu medicul/farmacistul despre efectele secundare ale medicamentelor.