energizante

Băuturile energizante într-adevăr energizează?

Majoritatea băuturilor energizante conțin cantități mari de cofeină, ceea ce poate oferi un impuls energetic temporar. Unele băuturi energetice conțin însă zahăr și alte substanțe. Boost-ul de energie oferit este de scurtă durată și poate fi însoțit de alte probleme.

De exemplu, băuturile energizante care conțin zahăr pot contribui la creșterea în greutate, iar prea multă cofeină sau substanțe asemănătoare cofeinei pot duce la:

  • Nervozitate
  • Iritabilitate
  • Insomnie
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Creșterea tensiunii arteriale

Amestecarea băuturilor energetice cu alcoolul poate fi și mai problematică.

Pentru majoritatea oamenilor, băuturile energizante consumate ocazional sunt în regulă, dar cantitatea de cofeină poate varia de la un produs la altul. Încercați să vă limitați la nu mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi din toate sursele. Dacă sunteți în mod constant obosit sau epuizat, luați în considerare modalități mai sănătoase de a vă stimula energia.

Luați în calcul somnul adecvat, includeți activități fizice în rutina zilnică și consumați alimente sănătoasă. Dacă aceste strategii nu par să ajute, consultați medicul. Uneori oboseala este un semn al unei afecțiuni medicale.

Există câteva categorii de persoane cărora băuturile energizante nu le sunt de obicei recomandate. Adolescenții, femeile însărcinate și femeile care alăptează pot evita sau limita consumul acestor băuturi. Academia Americană de Pediatrie recomandă adolescenților să nu primească mai mult de 100 de miligrame de cafeină pe zi. Copiii mai mici nu ar trebui să bea băuturi cofeinizate.

În cazul în care suferiți de o afecțiune, consultați-vă medicul pentru a vedea dacă băuturile energizante pot provoca complicații.