Somnul – fundația obiceiurilor sănătoase

Cel puțin șapte ore de odihnă de calitate în fiecare noapte sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Somnul oferă fundamentul pentru toate obiceiurile și deciziile dvs. zilnice. Privarea de somn poate afecta în mod negativ dispoziția și temperamentul, precum și capacitatea dvs. de a vă concentra asupra sarcinilor zilnice.

Potrivit studiilor, somnul mai scurt de șapte ore pe noapte este asociat cu creșterea în greutate, diabetul, hipertensiunea arterială și depresia, plus alte riscuri pentru sănătate. În plus, atunci când nu dormiți suficient, este posibil să aveți dureri de cap, sistemul imunitar este slăbit și performanța la locul de muncă este diminuată.

Pe de altă parte, a considera somnul o prioritate vă poate ajuta să vă atingeți alte obiective ce țin de stilul de viață, cum ar fi gestionarea stresului. Când corpul și mintea sunt bine odihnite, veți fi capabili să răspundeți la provocările vieții dintr-o perspectivă mai înțeleaptă.

sfaturi pentru a obține un somn mai bun

  1. Stabiliți un obiectiv de somn. Încercați să obțineți cel puțin șapte ore de somn o noapte, astfel încât să aveți energia necesară pentru a face față vieții de zi cu zi. Trezirea în formă bună vă va ajuta să luați decizii inteligente și vă va întări voința cu fiecare mică victorie obținută.
  2. Stabiliți o oră de culcare regulată și respectați-o. Primul pas către schimbarea comportamentului este angajamentul față de ceea ce doriți să realizați. Acest lucru ar însemna să vă puneți smartphone-ul într-o altă cameră, astfel încât să nu fiți tentați să aruncați o privire la canalele de social media chiar înainte de culcare sau să setați o alarmă pentru a vă reaminti că este timpul să începeți să vă pregătiți pentru culcare.
  3. Consumați alimente mai sănătoase. Atunci când trupul și mintea sunt obosite, puteți interpreta greșit semnalele corpului. Data viitoare când vă surprindeți gustând în timp ce lucrați la calculator, întrebați-vă dacă sunteți mai degrabă obosiți decât înfometați.
  4. Pregătiți-vă de culcare. Acordându-vă puțin timp înainte de culcare pentru relaxare vă poate ajuta să treceți mai ușor în etapa de somn. Încercați o respirație profundă, o relaxare progresivă a mușchilor sau câteva întinderi blânde pentru a vă ajuta să vă mutați atenția de la diverse griji către momentul în prezent. Dacă mintea este prea ocupată și vă ține treji, notați-vă gândurile într-un jurnal.

Beneficiile unui somn de calitate depășesc cu mult lipsa cearcănelor din jurul ochilor. Atenția acordată acestui obicei este unul dintre cei mai buni pași pe care îi puteți face pentru a fi mai sănătoși.

Experiment:

  • Păstrați un jurnal de somn timp de o săptămână și notați orele de culcare și trezire.
  • Faceți un efort conștient de reducere a alimentelor și băuturilor perturbatoare pe timp de noapte, cum ar fi mesele bogate și grele, alcoolul, cafeaua, ceaiul cofeinizat și ciocolata.
  • Creați o rutină de relaxare (fără ecrane) înainte de culcare, cum ar fi să faceți o baie sau să citiți o carte.