Efectul de domino al hipertensiunii arteriale
Tensiunea arterială crescută afectează sănătatea și calitatea vieții. În cele mai multe cazuri, daunele produse de tensiunea arterială crescută (HTA sau hipertensiune arterială) au loc în timp. Neglijată, tensiunea arterială ridicată poate duce la:
- Infarct cardiac – Tensiunea arterială ridicată afectează arterele, putând conduce la blocarea acestora și împiedicând astfel circulația sângelui către mușchiul inimii;
- Accident vascular cerebral – Tensiunea arterială crescută poate face ca vasele de sânge din creier să se înfunde mai ușor sau chiar să se spargă;
- Insuficiență cardiacă – Efortul suplimentar pentru inimă generat de tensiunea arterială crescută poate determina mărirea inimii și incapacitatea de a furniza sânge sufiecient organismului;
- Boala sau insuficiența renală – Tensiunea arterială ridicată poate deteriora arterele din jurul rinichilor și interfera cu capacitatea lor de a filtra sângele în mod eficient;
- Pierderea vederii – Tensiunea arterială crescută poate afecta sau distruge vasele de sânge din ochi;
- Disfuncție sexuală – tensiunea arterială crescută poate duce la disfuncții erectile la bărbați sau libidoul scăzut la femei;
- Angina – În timp, hipertensiunea arterială poate duce la boală de inimă sau boală microvasculară. Angina, sau durerea toracică, este un simptom comun;
- Boala arterială periferică – Ateroscleroza cauzată de tensiunea arterială crescută poate determina o îngustare a arterelor în picioare, brațe, stomac și cap, cauzând durere sau oboseală.
Hipertensiunea ar putea cauza alte probleme?
Atunci când tensiunea arterială este prea mare pentru prea mult timp, aceasta dăunează vaselor de sânge – iar colesterolul LDL (rău) începe să se acumuleze de-a lungul pereților arterelor. Acest lucru mărește efortul depus de sistemul circulator, reducând în același timp eficiența acestuia.
Cea mai bună protecție este cunoașterea, gestionarea și prevenirea hipertensiunii arteriale
- Cunoașteți valorile tensiunii dvs. – Cea mai bună modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată este verificarea tensiunii arteriale.
- Înțelegeți simptomele și riscurile – aflați ce factori vă pot determina să aveți o mai mare probabilitate de a dezvolta hipertensiune arterială și faptul că HTA echivalează cu risc crescut pentru probleme medicale grave.
- Efectuați schimbări care contează – Luați măsuri pentru a reduce și menține în parametri normali tensiunea arterială. Faceți schimbări sănătoase ale stilului de viață, luați orice medicamente prescrise și lucrați în parteneriat cu medicul dumneavoastră.
Hipertensiunea arterială și criza hipertensivă
Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc brusc 180/120 mm Hg, așteptați cinci minute și apoi testați-vă din nou tensiunea arterială. Dacă cifrele sunt încă neobișnuit de mari, contactați imediat medicul. S-ar putea să aveți o criză hipertensivă.
Tensiunea arterială crescută și sindromul metabolic (sindrom de rezistență la insulină)
Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc, incluzând hipertensiunea arterială, care măresc riscul de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Se diagnostichează când sunt prezenți oricare trei dintre acești factori de risc:
- Glicemia crescută
- Niveluri scăzute ale colesterolului HDL (bun) din sânge
- Niveluri ridicate de trigliceride din sânge
- Circumferința mare a taliei sau corpul în formă de „măr”
- Tensiune arterială crescută
Echipa de medici specialiști cardiologi Bella Praxis oferă sprijin pe partea de diagnostic, evaluare complicații, elaborare plan terapeutic, monitorizare specifică, în regim de spitalizare de zi sau ambulatoriu. Programări la telefon 0232760700.