Beneficiile jocului pentru adulți
În viața noastră de zi cu zi, mulți dintre noi ne concentrăm atât de mult asupra angajamentelor de de la serviciu și din familie, încât nu mai avem timp să ne distrăm pur și simplu. Undeva între copilărie și maturitate, am încetat să ne mai jucăm. Când dispunem de timp liber, suntem mai tentați să stăm în fața televizorului sau a computerului decât să ne angajăm într-un joc amuzant. Jocul este esențial nu doar pentru copii; este o sursă importantă de relaxare, bunădispoziție și stimulare pentru adulți.
Beneficiile jocului
În timp ce jocul este esențial pentru dezvoltarea unui copil, acesta este, de asemenea, benefic pentru persoanele de toate vârstele. Jocul poate adăuga bucurie vieții, reduce stresul și vă poate conecta la alții și la lumea din jurul vostru. Jocul poate, de asemenea, să facă munca mai productivă și mai plăcută.
Vă puteți juca singur sau cu un animal de companie, dar pentru beneficii mai mari, jocul ar trebui să implice cel puțin o altă persoană, departe de supraîncărcarea senzorială oferită de dispozitivele electronice.
Jocul ajută la:
- Reducerea stresului. Jocul este distractiv și poate declanșa eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului, care ne dau o stare de bine. Endorfinele aduc un sentiment general de bunăstare și pot chiar să ușureze temporar durerea.
- Îmbunătățirea funcției creierului. A juca șah, a completa un puzzle sau implicarea în alte activități distractive care provoacă creierul pot ajuta la prevenirea problemelor de memorie și la îmbunătățirea funcției creierului. Interacțiunea socială a jocului cu familia și prietenii poate, de asemenea, ajuta la îndepărtarea stresului și depresiei.
- Stimularea creativității. Copiii mici învață adesea cel mai bine când se joacă – un principiu care se aplică și adulților. Veți învăța o sarcină nouă mai bine atunci când acest proces este distractiv și sunteți într-o stare relaxată și jucăușă. Jocul vă poate stimula și imaginația, ajutându-vă să vă adaptați mai ușor și să rezolvați diverse probleme.
- Îmbunătățirea conexiunii cu ceilalți. A râde și a vă distra cu ceilalți poate favoriza empatia, compasiunea, încrederea și intimitatea. Jocul nu trebuie să includă o activitate specifică; aceasta poate fi, de asemenea, o stare de spirit. Dezvoltarea unei stări de spirit jucăușe vă poate ajuta să vă relaxați în situații stresante, să rupeți gheața cu străini, să vă faceți prieteni noi și să creați noi relații de afaceri.
- A vă simți tânăr și energic. În cuvintele lui George Bernard Shaw, „Nu ne oprim din a ne juca pentru că îmbătrânim; devenim bătrâni pentru că nu ne mai jucăm.” Jocul poate crește energia și vitalitatea și chiar vă poate îmbunătăți rezistența la boli, ajutându-vă să aveți o viață mai bună.
Joaca și relațiile interumane
Jocul este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru păstrarea relațiilor proaspete și interesante. Jocul împreună aduce bucurie, vitalitate și capacitate de adaptare. Jocul poate, de asemenea, vindeca resentimentele și neînțelegerile. Prin joc, învățăm să avem încredere reciprocă și să ne simțim în siguranță. Încrederea ne permite să lucrăm împreună, să ne deschidem și să încercăm lucruri noi. Efectuând un efort conștient de a încorpora mai mult umor și joc în interacțiunile zilnice, puteți îmbunătăți calitatea relațiilor cu colegii, membrii familiei și prietenii.
- Jocul ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților sociale. Abilitățile sociale sunt învățate ca parte a jocului. În timpul jocului copiilor, aceștia învață despre comunicarea verbală, limbajul corpului, limitele, cooperarea și munca în echipă. Ca adulți, veți continua să perfecționați aceste abilități prin intermediul jocului și al comunicării jucăușă.
- Jocul ne învață cum să cooperăm cu ceilalți. Jocul este un catalizator puternic pentru socializarea pozitivă. Prin joc, copiii învață să se „joace frumos” cu ceilalți – să lucreze împreună, să urmeze reguli convenite reciproc și să socializeze în grupuri. Ca adulți, puteți continua să utilizați jocul pentru a elimina barierele și a vă îmbunătăți relațiile cu ceilalți.
- Jocul poate vindeca răni emoționale. Ca adulți, atunci când vă jucați împreună, vă angajați în exact aceleași modele de comportament care formează pozitiv creierul copiilor. Aceleași comportamente jucăușe care prezic sănătatea emoțională la copii pot duce, de asemenea, la schimbări pozitive în cazul adulților.
Concluzie
Jocul și râsul joacă un rol esențial în construirea unor relații sănătoase, apropiindu-ne de oameni, creând o legătură pozitivă și dând o mână de ajutor în soluționarea conflictelor și a dezacordurilor.
De asemenea, succesul la locul de muncă nu depinde doar de cantitatea de timp alocată, ci și de calitatea muncii în sine. Iar calitatea muncii depinde foarte mult de starea de bine resimțită.
Acordarea de timp pentru a vă reîncărca bateriile prin joc este una dintre cele mai bune modalități prin care vă puteți ajuta în viața profesională. Când proiectul la care lucrați se poticnește, puteți opta pentru o pauză dedicată jocului. Această alegere face mai mult decât să vă abată atenția de la problema ce vă frământă. Când vă jucați, devine implicată partea creatoare a creierului, fapt ce vă poate ajuta adesea să vedeți problema într-o lumină nouă și să vă gândiți la soluții noi și creative.