Multitaskingul, inamicul productivității
Multitaskingul sau realizarea simultană a cel puțin două activități este adesea etichetat drept un lucru de dorit sau o măsură a succesului, însă studiile au arătat că creierul nostru nu este capabil să gestioneze eficient mai multe sarcini, așa cum ne-ar plăcea să credem. De fapt, unele cercetări sugerează că multitasking-ul poate reduce efectiv productivitatea cu până la 40%.
Ce face ca multitaskingul să fie inamicul productivității? S-ar putea părea că realizăm mai multe lucruri în același timp, dar ceea ce facem cu adevărat este să ne schimbăm rapid atenția și concentrarea de la un lucru la altul. Trecerea rapidă de la o sarcină la alta face dificilă gestionarea distragerilor și poate provoca blocaje mentale care ne pot încetini de fapt.
De aceea, în loc să încercați să faceți două lucruri simultan, căutați modalități de a vă menține concentrarea asupra sarcinii la îndemână. Multor persoane le este greu să se concentreze, dar este o abilitate ce poate fi dezvoltată.
Pentru a vă îmbunătăți atenția:
- Reduceți nivelul de distragere. Puneți telefonul deoparte și evitați verificarea frecventă a rețelelor sociale ori a email-ului. Stabiliți 2-3 momente în cursul zilei când să realizați aceste activități, în rest dedicați-vă celorlalte proiecte.
- Sunteți o persoană matinală? Atunci, nu pierdeți timpul de după trezire verificând e-mail-ul. În schimb, folosiți-l pentru a aborda proiecte care necesită concentrarea deplină. După caz, vă puteți verifica email-ul la ora 11 și apoi la ora 16.
- Nu vă încărcați mintea. Prea multe mărunțișuri de reținut creează stres și confuzie. Puneți pe hârtie sau notati electronic ideile ce vă vin. În acest mod, vă veți concentra mai ușor asupra proiectelor cu adevărat valoroase.
Antrenați-vă creierul. Orice nouă abilitate are nevoie de practică. Învățarea concentrării nu este diferită. Investiți timp în concentrarea conștientă a atenției. Prin accentuarea concentrării, nu numai că veți obține mai mult, dar veți beneficia, de asemenea, de mai multă stare de flux – atunci când sunteți atât de absorbit într-o activitate, încât nimic altceva pare să nu conteze. Fluxul poate crea un sentiment de împlinire, implicare și chiar mulțumire.