Sfaturi pentru sezonul rece
Temperaturile extrem de scăzute din această perioadă pot afecta sănătatea oamenilor, agravând afecțiunile deja existente sau crescând riscul de hipertensiune arterială, atac de cord sau infarct. Luarea de măsuri preventive sprijină reducerea efectelor negative asupra sănătății.
Printre simptomele cauzate de expunerea la frig se numără: secreţii nazale, respiraţie dificilă ori şuierătoare, durere toracică, palpitaţii, modificări de culoare a pielii degetelor şi picioarelor, durere, amorţeală, senzaţie de gâdilare, furnicături, slăbiciune musculară, mâncărime, erupţii cutanate.
Afecţiunile şi leziunile generate de expunerea la frig pot fi: respiratorii (astm bronşic, boli pulmonare obstructive cronice, infecţii), cardiovasculare (boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare), asupra circulaţiei periferice, musculo-scheletale, dermatologice (urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică), accidente (hipotermie şi căzături).
Recomandări în sezonul rece
În timpul perioadelor cu temperaturi scăzute, oamenii ar trebui:
- să acorde atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor meteorologice și avertizărilor, precum și actualizările de călătorie;
- să ceară sfatul medicului de familie sau al celui specialist, mai ales în cazul existenței unor boli cronice, să se informeze în legătură cu riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente;
- să poarte îmbrăcăminte adecvată, acoperind mâinile, picioarele și capul;
- să consume în mod regulat mese calde;
- să bea suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci;
- evitarea alcoolului și a tutunului, acestea sporind probabilitatea apariției efectelor adverse de la frig;
- să facă exerciții fizice regulate, dar să aibă grijă deosebită atunci când le desfășoară afară;
- să evite să stea în picioare sau nemișcați pentru perioade lungi în frig;
- să se asigure că aerul interior este suficient de cald, cu temperatura între 18-22°C;
- să fie atenți la semnele de avertizare generate de expunerea la frig a pielii; amorțeala la nivelul degetelor de la mâini și picioare înseamnă un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feţei sau apărută în alte zone este un semn de vătămare şi se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate. Acestea creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
În cazul alterării stării de sănătate, este înțelept să se evite automedicaţia şi se recomandă ca bolnavii să se prezinte la cabinetul medicului de familie ori al celui specialist.