7 sfaturi pentru sănătatea mentală

O bună sănătate mentală înseamnă mai mult decât absența afecțiunilor mentale. Iată 7 modalități pentru a fi în formă, din punct de vedere mental:

1. Construiește relații armonioase

A avea legături trainice cu ceilalți oameni s-a dovedit a fi cel mai important factor ce contribuie la starea de bine. Vorbim aici despre familie, prieteni, colegi de muncă sau alte persoane din comunitate. Investirea de timp și energie în aceste relații poate conduce la mari beneficii pentru tiți cei implicați.

2. Fii activ fizic și ai grijă de sănătatea ta

Exercițiile fizice cresc bunădispoziția, reducând totdată simptomele depresiei și anxietății. O bună sănătate fizică merge mână în mână cu sănătatea mentală, prin urmare o dietă sănătoasă, evitând excesul de alcool, alături de controalele medicale periodice sunt de real folos.

3. Fii recunoscător

Gândește-te la toate experiențele pozitive din viața ta. A ține un jurnal al recunoștinței, în care să scrii în fiecare zi trei lucruri bune, sprijină echilibrul emoțional și starea de bine, potrivit studiilor efectuate de cercetători.

4. Identifică și folosește punctele tale forte

Cu toții avem diferite puncte forte, iar găsirea acelor talente personale specifice ție și folosirea lor te poate ajuta să-ți fie tot mai bine cu tine, dar și cu ceilalți: implicarea în comunitate crează un sentiment de împlinire și sens în viață.

5. Experimentează starea de flux

Fluxul apare atunci când ești atât de implicat într-o activitate plăcută ție, încât pierzi socoteala timpului. Poate fi vorba despre ceea ce faci la serviciu, în timpul liber, când desfășori o activitate creativă sau când faci sport.

6. Oferă celorlalți

Orice contribuție adusă comunității, oricât de mică ar fi, crește starea de bine. Te poți oferi să fii voluntar, să ajuți vecinii sau să-i sprijini pe cei ce au cu adevărat nevoie, făcând ceea ce îți place să faci. Evenimentele pozitive conduc la emoții pozitive.

7. Caută ajutor

În cazul în care simți că nu reușești să faci față situațiilor de zi cu zi din viața ta, discută cu un medic sau un specialist în sănătatea mentală. Centrul Medical Multidisciplinar Bella Praxis oferă servicii medicale de psihiatrie prin dr. Ofileanu Ina – medic specialist psihiatrie. Pentru mai multe detalii și programări, te așteptăm la Bella Praxis în Pașcani, Aleea Tineretului nr. 4 sau ne poți suna la telefon 0232 760 700.