arteriopatie

Recomandări | Arteriopatie Obliteranta A Membrelor Inferioare

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boala arterială determinată de îngustarea arterelor membrelor inferioare, ducând la limitarea circulației fluxului sangvin în această parte a corpului. Dr. Camelia Zahariea, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, oferă câteva recomandări pentru pacienții cu arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.

Abandonarea fumatului

Fumatul este cel mai important factor de risc în caz de arteriopatie obliterantă şi trebuie făcute toate eforturile ca pacientul arteritic să înceteze definitiv fumatul, inclusiv apelând la asistență specializata, în caz de eșec personal.

Controlul dislipidemiei

Valorile normale ale grăsimilor din sânge sunt:

  • colesterol total < 200 mg/dl;
  • LDL-colesterol < 100 mg/dl;
  • HDL-colesterol > 60 mg/dl;
  • trigliceride < 150 mg/dl.

Scăderea colesterolului opreşte progresia bolii şi reduce simptomele.

Scăderea lipidelor poate fi obţinută prin modificarea stilului de viaţă (dietă şi exerciţiu fizic) şi medicaţie hipolipemiantă.

Dieta

Evitaţi alimentele ce conţin grăsimi animale (carne de porc, de oaie, pieliţă de pui, mezeluri – salam, cârnaţi, organe – ficat, rinichi, creier, slanină, unt, smântană, frişcă, brânzeturi fermentate, lapte, gălbenuş de ou).

Evitaţi alimentele prăjite şi adăugarea de grăsime la gătit (untură, margarină, ulei); preparaţi alimentele mai degrabă la cuptor, la grătar sau prin fierbere. Folosiţi mai degrabă alimente bogate în grăsimi mono- şi polinesaturate (ajută la scăderea colesterolului când sunt folosite cu moderaţie): peşte, ulei de măsline, uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado.

Consumaţi cât mai multe fructe şi legume.

Limitaţi cantităţile de glucide din alimentaţie (pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri etc.), mai ales dacă aveţi diabet zaharat sau sunteţi obez.

Controlul tensiunii arteriale

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt <140/90mm Hg, respectiv 130/80 mm Hg la pacientul diabetic.

Pentru controlul tensiunii arteriale este necesară scăderea cantităţii de sare din alimentaţie sub 5g/zi (trebuie evitate alimentele cu conţinut crescut de sare – murături, brânzeturi sărate, conserve, aditivi alimentari săraţi).

Controlul glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat

La persoanele diabetice cu afectare vasculara glicemia pe nemâncate trebuie să fie <108 mg/dl şi hemoglobina glicozilată <6.5 g/dl.

Respectaţi strict regimul alimentar si tratamentul medicamentos pe care vi l-a recomandat medicul diabetolog.

Controlul greutăţii corporale

Importante sunt: ALIMENTAŢIA (se va limita cantitatea de calorii, dulciurile, grăsimile, excesul de alcool) şi ACTIVITATEA FIZICĂ REGULATĂ.

Antrenamentul fizic

Se recomandă plimbarea (poate fi utilizată şi banda rulantă), urmând un program regulat: şedinte de 40-60 minute de cel puţin 3 ori pe săptămână. Şedinţa iniţială este de 30-35 minute de mers întrerupt la apariţia durerii şi reluat după ameliorarea acesteia; creşterea duratei şedinţelor se va face progresiv, cu cate 5 minute pe şedinţă.

medic cardiolog PascaniIgiena piciorului

O atenţie deosebită trebuie acordată menţinerii unei igiene optime a piciorului ischemic, în special la pacienţii diabetici.

Trebuie să se elimine orice factor care ar putea favoriza infecţia: traumatismele membrelor inferioare prin încălţăminte inadecvată, tratarea corectă a leziunilor interdigitale, a unghiilor încarnate, a micozelor, tratarea corectă a suprainfecţiilor.

Dr. Camelia Zahariea oferă consultații cardiologice în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, cu programare telefon 0232 760 700.