Artrita – simptome și factori de risc
Artrita este o afecțiune ce constă în inflamarea uneia sau a mai multor articulații. Principalele simptome ale artritei sunt durerea articulară și rigiditatea, care de obicei se agravează odată cu vârsta. Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.
Osteoartrita este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza odata cu trecerea timpului. Treptat, oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului subiacent si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.
Osteoartrita, denumita și boala articulară degenerativă sau osteoartroza, reprezintă cea mai frecventă formă de artrită și este cauza principală a durerii și invalidității în rândul vârstnicilor.
Poliartrita reumatoidă este o tulburare autoimună care vizează în primul rând mucoasa articulațiilor.
Tratamentele variază în funcție de tipul de artrită. Principalele obiective ale tratamentelor pentru artrita sunt reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.
Simptome
Cele mai frecvente semne și simptome de artrită implică articulațiile. În funcție de tipul de artrită pe care o aveți, semnele și simptomele pot include:
- Durere
- Rigiditate
- Umflătură
- Roşeaţă
- Mobilitate redusă
Factorii de risc pentru artrita includ:
- Istoricul familial. Este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta artrită dacă părinții sau frații dumneavoastră au această afecțiune. Genele vă pot face mai sensibili la anumiți factorii de mediu care ar putea declanșa artrita.
- Vârsta. Riscul aparitiei mai multor tipuri de artrită – inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida si guta – crește odată cu vârsta.
- Sexul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte poliartrita reumatoidă, în timp ce majoritatea persoanelor care au gută, un alt tip de artrită, sunt bărbați.
- Lovituri/leziuni prealabile în zona articulațiilor. Persoanele care s-au rănit la o articulație, de exemplu în timp ce jucau un sport, au mai multe șanse să dezvolte în cele din urmă artrita în acea zonă.
- Obezitatea. Transportarea excesului de kilograme pune stres suplimentar asupra articulațiilor, în special a genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta artrită.
Complicaţii
Artrita severă, în special dacă afectează mâinile sau brațele, poate face dificilă desfășurarea activităților de zi cu zi. Artrita articulațiilor la persoanele supraponderale ori obeze poate împiedica mersul confortabil sau poziția dreaptă. În unele cazuri, articulațiile pot deveni răsucite și deformate.
Reumatologia se adresează afecțiunilor inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita, artrita psoriazică) și degenerative (spondiloze, artroze periferice) ale aparatului locomotor. În plus, se ocupă de diagnosticul, monitorizarea și tratamentul artritelor microcristaline (guta, condrocalcinoza), a reumatismelor abarticulare (tendinite, bursite) și a afecțiunilor autoimune ale țesutului vasculoconjunctiv (lupus eritematos, sclerodermie, miozite, vasculite).
Dr. Dan Paduraru, medic primar reumatologie, oferă consultații în cadrul Centrului Bella Praxis, cu programare telefonică prealabilă la 0232760700.