Factori de risc ai osteoporozei
Deoarece pierderea osoasă este treptată și nedureroasă, de obicei nu există simptome care să indice că o persoană dezvoltă osteoporoză. Acesta este motivul pentru care osteoporoza este adesea denumită boală silențioasă. De multe ori primul simptom al osteoporozei este o fractură. Cel mai frecvent, fracturile osteoporotice apar la nivelul coloanei vertebrale, la încheietura mâinii sau la șold, deși fracturile osteoporotice pot apărea și la nivelul altor oase.
În timp ce majoritatea fracturilor membrelor sunt evidente, fracturile coloanei vertebrale pot fi mai dificil de diagnosticat. Acest lucru se datorează faptului că pot fi nedurerose sau, dacă există durere, o persoană nu poate ști că este cauzată de o fractură din cauza numeroaselor cauze diferite ale durerilor de spate. Semnele mai evidente de fracturi ale coloanei vertebrale sunt:
- Pierderea în înălțime
- Dezvoltarea unui spate superior curbat (numit uneori cocoașa lui Dowager)
Care sunt factorii de risc pentru osteoporoza?
Un factor de risc este orice aspect care crește șansele de a dezvolta o afecțiune. A avea un factor de risc, sau chiar mai mulți, nu înseamnă că veți avea osteoporoza. Cu toate acestea, cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta o boală. Există diferite tipuri de factori de risc – ficși și modificabili. Unii factori, cum ar fi vârsta sau sexul, nu pot fi schimbați; alții sunt legați de alegerile personale privind stilul de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și dieta.
Factori de risc ficși
Deși factorii de risc ficși nu pot fi schimbați, este importantă conștientizarea lor și luarea de măsuri pentru a reduce pierderea de masă osoasă și apariția osteoporozei. Factorii de risc ficși includ și ceea ce se numește „factori de risc secundari” – afecțiuni și medicamente care slăbesc oasele și afectează echilibrul (crescând riscul de fractură din cauza căderii). Factorii de risc ficși includ:
- vârsta
- sexul feminim
- istoricul familial de osteoporoză
- fractură anterioară
- menopauza/histerectomia
- terapia cu glucocorticoizi pe termen lung
- artrita reumatoidă
- hipogonadism primar/secundar la bărbați
Factori de risc modificabili
Cei mai mulți factori de risc modificabili afectează în mod direct biologia osoasă și au drept consecință o scădere a densității minerale osoase, dar unii dintre ei cresc, de asemenea, riscul de fractură independent de efectul lor asupra oaselor în sine. Aceștia includ:
- alcoolul
- fumatul
- greutatea redusă
- nutriția deficitară
- deficitul de vitamina D
- tulburări alimentare
- exercițiile fizice insuficiente
- aport redus de calciu în alimentație
- căzăturile frecvente
Oamenii pot lua măsuri pentru a reduce riscurile modificabile și, deși nu există nici o modalitate de a controla riscurile fixe, există strategii care le pot reduce efectul.
Dr. Dan Păduraru, medic primar reumatologie în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, oferă consultații pe parte de monitorizare și tratament osteoporoza, cu programare la telefon 0232760700.