grija de sine

Grija de sine nu înseamnă egoism

Ce îți vine în minte când spui grijă de sine? Poate te gândești la tratamente scumpe de înfrumusețare, vacanțe în locuri exotice ori cumpărături extravagante. Sau poate îți spui că grija de sine e ceva rezervat celor ce au timp și bani.

Daca e așa, rândurile următoare îți vor oferi o altă perspectivă asupra grijii de sine.

Vedem adesea reclame la diferite produse și servicii, multe adresate femeilor, ce promovează ideea Tu meriți, astfel că practica grijii de sine se asociază cu achiziționarea a ceva anume și cheltuirea banilor.

Grija de sine e mai mult decât atât și semnificativ mai ieftină decât masajele la spa ori zilele de vacanță. De altfel, grija de sine este crucială pentru sănătatea fizică și mentală.

Grija de sine înseamnă identificarea și împlinirea propriilor nevoi

În societatea noastră, femeile se simt adesea obligate să aibă grijă de ceilalți – copii, părinți, soț, mai presus de propria persoană. Nevoile personale se duc frecvent pe ultimul plan. A avea grijă de propria persoană în egală măsură ca de nevoile celor apropiați presupune o schimbare de mentalitate și poate părea ceva egoist, nepotrivit. Cu tot disconfortul pe care îl aduce, este benefic fiecare pas înspre a avea grijă de propria persoană. În lipsa atenției la propriile nevoi, apare stresul cronic, aspect ce afectează sistemul imunitar și creează cadrul favorabil pentru apariția altor probleme de sănătate precum răcelile, depresia, bolile cardiovasculare, sindrom metabolic, insomnie, dureri de burtă, diabet de tip 2, creșteri în greutate.

Activitățile ce reduc stresul liniștesc mintea și reduc nivelul de cortizol – hormon al stresului. Practicile de relaxare ajută la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățesc sănătatea creierului și ne fac să ne simțim mai bine.

A avea grijă de propria persoană înseamnă a ne trata cu respect, iubire și bunătate. Înseamnă a include obiceiuri precum mișcarea zilnică și consumarea de alimente sănătoase, alături de activități ce aduc pace interioară și calm. Pentru unii dintre noi, aceasta înseamnă a ne juca cu pisica ori cățelul ori a găti o cină delicioasă.

Iată alte idei:

  • Dacă ești obosit, mergi în pat mai devreme;
  • Petrece timp în natură, mergând desculț pe iarbă ori grădinărind;
  • Citește o carte interesantă în scaunul preferat în timp ce servești un ceai de plante;
  • Fă o plimbare prin împrejurimi, cu atenție la sunetele naturii și oprindu-te să miroși florile;
  • Sunt cărți de colorat pentru adulți – colorează în timp ce asculți o muzică relaxantă;
  • Trage un pui de somn la prânz;
  • Fă o pauză de la folosirea dispozitivelor mobile.

Activitățile din categoria grijii de sine sunt diferite de la o persoană la alta. Orice te ajută să te relaxezi (și nu este nesănătos) înseamnă timp de calitate pentru tine.