alcool

Modul în care alcoolul afectează somnul

Se spune că un pahar cu vin înainte de culcare nu ar face rău, însă acest lucru este fals. Bazarea pe consumul de alcool pentru a adormi este o alegere nesănătoasă, de care mulți oameni sunt dependenți.

Într-o primă etapă, alcoolul adâncește somnul din prima parte a nopții, însă dereglează somnul din a doua parte a acesteia. După consumul de alcool, producția de adenozină (o substanță chimică ce induce somnul) crește, conducând la adormirea rapidă. Însă ea scade apoi rapid, crescând șansele de trezire în cursul nopții, fără ca organismul să fi beneficiat de un somn suficient.

Un alt motiv pentru care oamenii au parte de un somn de slabă calitate după consumul de alcool este faptul că acesta reduce timpul petrecut în faza de somnul REM (rapid eye movement/mișcarea rapidă a ochilor). În această etapă a somnului în care au loc, de regulă, visele. Această etapă a somnului este considerată a fi cea mai restaurativă. Mai putin somn REM crește șansele ca după trezire, starea resimțită să fie una de oboseală și lipsă de concentrare.

Totodată, alcoolul conduce la relaxarea întregului corp, inclusiv a mușchilor gâtului. Respirația este afectată și cresc șansele apariției sforăitului și a apneei în somn. Apneea în somn este caracterizată prin pauze respiratorii repetate în timpul somnului.

Alături de mișcare și alimentație sănătoasă, somnul este esențial pentru o stare de sănătate optimă. În timpul somnului celulele intră într-un proces de reparație, iar în lipsa unui somn de calitate, sistemul imun este afectat, iar corpul este vulnerabil în fața infecțiilor. Lipsa cronică de somn are strânsă legătură cu apariția răcelii și gripei, diabetului, obezității, bolilor cardiovasculare și bolilor mentale.