Pentru o inimă sănătoasă
Începând cu anul 2000, în data de 29 septembrie a fiecărui an este celebrată Ziua Mondială a Inimii, pornind de la inițiativa Federației Mondiale a Inimii, sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO.
Viziunea a fost exprimată într-un mesaj simplu:
“Fiecare copil născut în noul mileniu are dreptul de a trăi până la vârsta de 65 de ani fără a suferi de afecțiuni cardiovasculare ce pot fi evitate”.
Bolile ce afectează inima și vasele de sânge sunt denumite generic “boli cardiovasculare”. Pe primele locuri se situeaza hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă de cauze multiple. Se adauga ateroscleroza sistemică, cardiopatia ischemică, tulburări de ritm cardiac, boala arterială periferică, boala tromboembolică venoasă.
Bolile cardiovasculare reprezintă cauza nr. 1 de deces în rândul femeilor și bărbaților din Europa, reprezentând cauza a jumătate din decesele înregistrate pe continentul nostru. Incidența este mai mare în rândul femeilor (55% din total decese), comparativ cu bărbații (43% din total decese). La nivel mondial, 17 milioane de persoane mor în fiecare an datorită afecțiunilor cardiovasculare. Acestea reprezintă totodată și principala cauză de dizabilități și nivel redus al calității vieții. Pe următoarele locuri, din punct de vedere al cauzelor de deces, se situează cancerul (8,2 milioane decese/an), afecțiunile respiratorii (4 milioane decese/an) și diabetul (1,5 milioane decese/an).
Principalii factori de risc în afecțiunile cardiovasculare sunt fumatul și nivelul ridicat al tensiunii arteriale și al colesterolului. Acesti factori sunt influențați în mod direct de stilul de viață, obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică. Alți factori asociați cu bolile cardiovasculare includ surplusul de greutate, diabetul, consumul excesiv de alcool și stresul psihosocial.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Organizația Mondială a Sănătății estimează că incidența acestor afecțiuni poate scădea la sub 50% în contextul reducerii tensiunii arteriale, a obezității, a colesterolului și a fumatului.
În scopul tratării bolilor cardiovasculare, în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis medici de elită din Iași efectuează consultații cardiologice, completate de explorări funcționale cardiace și analize de laborator. Pachetul de analize standard cardiologie este efectuat în parteneriat cu Laboratorul Regina Maria. Sunt incluse glicemia, colesterolul, trigliceridele, HDL-colesterol, LDL-colesterol, TGO, TGP, ureea, creatinina, HLG, examen urină.