Recomandări | Tahicardia paroxistică supraventriculară
Tahicardia paroxistică supraventriculară (TPSV) este o aritmie relativ frecvent întâlnită în practică, survenind de regulă pe cord „indemn“, adică fără anomalii structurale clinic şi ecocardiografic.
Clinic, TPSV se caracterizează prin crize de palpitaţii care încep şi se termină brusc. Ele survin la un individ care, în afara atacurilor aritmice, are caracteristicile unui om sănătos. Desigur, TPSV se poate asocia cu orice altă suferinţă cardiacă, situaţie în care poate induce agravarea bolii subiacente.
Dr. Camelia Zahariea, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, oferă câteva recomandări pentru pacienții cu tahicardie paroxistică supraventriculară (TPSV).
Manevre vagale
Există câteva manevre pe care pacienții cu TPSV le pot efectua singuri, în vederea opririi crizei de palpitații. Acestea se numesc manevre vagale și sunt reprezentate de următoarele tehnici:
- expirul forțat cu glota inchisă
- scufundarea feţei în apă rece
- presarea globilor oculari
- adoptarea rapidă a poziţiei ghemuite, „pe vine“
Fiecare pacient răspunde mai bine sau mai slab la diferite manevre, ajungând să cunoască procedura cea mai eficace pentru oprirea crizelor. Valoarea manevrelor poate fi ierarhizată la un caz dat, uneori crizele răspund doar la un anumit tip de manevră vagală.
De asemenea, pacienții cu TPSV sunt sfătuiți să renunțe la consumul de cafea, cola, ciocolată, băuturi energizante, întrucât acestea pot declanșa sau/și întreține crizele de palpitații.
În caz de eșec a acestor manevre, se va adopta tratamentul medicamentos. Pentru pacienții care nu doresc un tratament medicamentos pe termen lung sau pentru pacienții la care nu se reușește controlul crizelor de palpitații cu medicație antiaritmică, se realizează o intervenție de blocare a fasciculelor care determină aceste aritmii, numită ablație.
Pacienții cu TPSV sunt consiliați să se prezinte într-un serviciu de urgențe în timpul crizelor de palpitații pentru obiectivarea acestora. De asemenea, este indicată monitorizarea continuă a ritmului cardiac pe minim 24 h (Holter ECG) pentru evidențierea tulburărilor de ritm.
Dr. Camelia Zahariea oferă consultații cardiologice în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, cu programare telefon 0232 760 700.