Recunoștința și starea de bine
Sfaturi pentru cultivarea stării de mulțumire
Fericirea ori starea de mulțumire nu apare printr-o magie, ci poate fi cultivată în mod conștient. Potrivit cercetărilor științifice, numai un procent mic al variației fericirii oamenilor poate fi explicat prin diferențe în circumstanțele lor. Se pare că cea mai mare parte a ceea ce determină fericirea se datorează personalității și, mai important, gândurilor și comportamentelor, aspecte care pot fi schimbate.
Deși cei mai mulți oameni cred că fericirea vine la pachet cu a te naște bogat, frumos sau a duce o viață fără stres, studiile au arătat că oamenii care au bogăție, frumusețe sau mai puțin stres nu sunt mai fericiți decât cei ce nu se bucură de aceste lucruri. Oamenii care sunt fericiți par să știe intuitiv că fericirea lor este suma alegerilor de viață în 5 direcții importante:
- Timp acordat familiei și prietenilor
- Aprecierea a ceea ce au deja
- Menținerea unei perspective optimiste
- Găsirea unui sens în viață
- A trăi în prezent
Investiți în relații
Înconjurați-vă cu oameni fericiți. Fiind în jurul oamenilor mulțumiți, te vei molipsi cu starea lor de bine. Prietenii și familia vă ajută să sărbătoriți succesele vieții și vă oferă sprijin în vremuri dificile. Deși este ușor să privești prieteni și familia ca fiind parte din firescu vieții, aceste relații trebuie cultivate.
Construiți-vă echilibrul emoțional prin cuvinte și acțiuni amabile. Fiți atenți și politicoși când criticați. Lăsați oamenii să știe că apreciați ce fac ei pentru dvs. sau chiar că sunteți bucuros că fac parte din viața voastră.
Exprimarea muțumirii
Recunostinta este mai mult decât a spune “mulțumesc”. Este un sentiment de minune, apreciere si, da, multumire pentru viață. Este ușor să treceți prin viață fără a vă recunoaște norocul. Adesea, este nevoie de o boală gravă sau de un alt eveniment tragic pentru a face oamenii să aprecieze lucrurile bune din viața lor. Nu așteptați ca așa ceva să vi se întâmple.
Luați-vă angajamentul de a practica recunoștința. În fiecare zi, identificați cel puțin un lucru care vă îmbogățește viața. Când observați că aveți un gând nerecunoscător, încercați să-l înlocuiți cu unul recunoscător. De exemplu, înlocuiți „Sora mea a uitat ziua mea de naștere” cu „Sora mea a fost întotdeauna acolo pentru mine în vremuri grele”.
Fie ca recunoștința să fie ultimul gând înainte de a vă culca. Fie ca recunoștința să fie și primul gând la trezire dimineața.
Cultivați optimismul
Dezvoltați obiceiul de a vedea partea pozitivă a lucrurilor. Uneori în viță avem parte de lucruri rele, însă nu este înțelept să lăsați aceste situații negative să vă influențeze întreaga perspectivă asupra vieții.
Dacă nu sunteți o persoană optimistă, poate fi nevoie de timp pentru a vă schimba gândirea pesimistă. Începeți prin a recunoaște gândurile negative așa cum le aveți. Apoi faceți un pas înapoi și întrebați-vă:
Situația este chiar atât de rea?
Există un alt mod de a privi situația?
Ce pot învăța din această experiență,pentru a-mi fi de folos?
Găsiți-vă scopul
Oamenii care se străduiesc să îndeplinească un scop sau o misiune – fie că este îngrijirea unei grădini, educația copiilor, partea spirituală a vieții – sunt mai fericiți decât cei care nu au astfel de aspirații.
Găsirea unui scop susține stima de sine și aduce oamenii împreună. Scopul în sine nu contează atât de mult dacă procesul de a lucra înspre realizarea lui are semnificație pentru dumneavoastră.
Încercați să vă aliniați activitățile zilnice cu sensul și scopul pe termen lung al vieții voastre. Studiile de cercetare sugerează că relațiile oferă cel mai puternic sens și scop în viață. Cultivați astfel de relații semnificative.
Trăiți acest moment
Nu amânați bucuria așteptând o zi când viața dvs. este mai puțin ocupată sau mai puțin stresantă. Acea zi e posibil să nu vină niciodată. În schimb, căutați oportunități de a savura plăcerile mici din viața de zi cu zi. Concentrați-vă pe starea prezentă, în loc să vă îngrijorați excesiv pentru viitor sau să regretați un trecut ce nu poate fi schimbat.