tensiune arteriala

Stilul de viață și reducerea hipertensiunii arteriale

Tensiunea arterială crescută este cunoscută și sub numele de hipertensiune. Hipertensiunea arterială se definește prin valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg.

Cele mai importante complicații ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală.

De multe ori, creșterea tensiunii arteriale (TA) nu se însoțește de o suferință care să atragă atenția bolnavului. Deci hipertensiunea arterială poate fi o boală tăcută și cu atât mai periculoasă, deoarece complicațiile grave apar ca primă manifestare a bolii. De aceea, hipertensiunea arterială a fost denumită adesea “ucigașul tăcut”. Alteori, creșterea tensiunii arteriale se manifestă prin: respirația anormală la eforturi ce puteau fi tolerate ușor anterior; dureri de cap, mai des în partea occipitală; amețeli; concentrare dificilă; tulburări de vedere; zgomote în urechi.

O mare parte din caracteristicile negative ale stilului de viață modern influențează și valorile tensiunii arteriale (fumatul, stresul emoțional, consumul excesiv de alcool).

Măsurile legate de stilul de viață sunt recomandate tuturor bolnavilor cu hipertensiune arterială. Aceste măsuri fac parte integrantă din tratamentul hipertensiunii arteriale, contribuind esențial la scăderea tensiunii arteriale.

Oprirea fumatului

După fumatul unei țigări, tensiunea arteriala și frecvența bătăilor inimii cresc – fenomen ce durează și după terminarea țigării. Fumatul contribuie și la producerea altor îmbolnăviri grave, cum ar fi: angina pectorală, infarctul miocardic, boala arterelor periferice, cancerul pulmonar etc. Sfatul nostru este de a opri fumatul complet și definitiv!

Reducerea aportului de sare

În mod normal, avem nevoie de un consum zilnic de sare de 3,5-5 g. În țara noastră, în mod frecvent, o persoană consumă zilnic peste 20 g de sare. Restricția de sare nu este greu de realizat, iar efectul scăderii tensiunii prin reducerea aportului de sodiu este dovedit. În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza rezistenței hipertensiunii la tratament. Evitați alimentele sărate sau procesate care conțin multă sare. Nu adăugați sare la masă!

Creșterea consumului de fructe și legume

Creșterea consumului de fructe și legume are multe efecte pozitive. Contribuie la menținerea și creșterea echilibrului imunitar și favorizează efectul hipotensiv al medicamentelor.

Reducerea greutății

Greutatea corporală este direct asociată cu hipertensiunea arterială. Subiecții obezi au adesea și creșteri ale glicemiei (diabet zaharat) și ale grăsimilor în sânge. Această categorie de bolnavi prezintă mai frecvent boli cardiovasculare. Reducerea greutății contribuie la scăderea TA și are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Scăderea în greutate reduce și apariția sindromului de apnee în somn (pauze de respirație în timpul somnului), fenomen ce predispune la complicații cardiovasculare, inclusiv la moarte subită.

Efortul fizic

Sedentarismul favorizează, printre alte efecte negative, creșterea TA și obezitatea. Sunt dovezi științifice ce arată efectele favorizante ale antrenamentului fizic la bolnavii hipertensivi, prin scăderea TA, scăderea lipidelor, reducerea glicemiei. Se recomandă efort fizic regulat, moderat, cel puțin 30 minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână. Tipul de efort este cel potrivit pentru fiecare bolnav în parte. Cel mai ușor de efectuat (nu presupune condiții speciale și nici cheltuieli suplimentare) este mersul pe jos în aer liber, într-un ritm mai alert, pe o distanță de 2-3 km/zi.

Consumul de alcool

Între consumul exagerat de alcool și hipertensiune este o relație liniară. Consumul de alcool în cantități reduse (la bărbați 250 ml de vin pe zi sau 500 ml bere, la femei 125 ml vin sau 250 ml bere) ar putea fi permis. Consumul exagerat de alcool (peste 400-500 ml de vin pe zi, peste 3 doze de bere, peste 200 ml băuturi tari) favorizează net creșterea tensiunii și apariția de boli cardiovasculare, în special a accidentului vascular cerebral. Este foarte important să se realizeze în rândul copiilor o educație adecvată pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, atât în mediul familial, cât și în cel școlar, prin ore de dirigenție cu tematică dedicată, activități fizice în aer liber etc. În felul acesta se poate realiza prevenirea eficientă a bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale.

În Pașcani, echipa de medici specialiști cardiologi de la Bella Praxis oferă consultații în regim de spitalizare de zi, completate de investigații specifice de laborator și explorări funcționale cardiace. Programări la telefon 0232760700.

Sursa: Societatea Română de Cardiologie