7 alimente sănătoase pentru inimă

Pe plan mondial, afecțiunile cardiace reprezintă cauza a aproape o treime din totalul deceselor. Dieta joacă un rol major în sănătatea inimii și influențează riscul de boli cardiovasculare. Anumite alimente pot influența tensiunea arterială, nivelul de trigliceride și colesterol, gradul de inflamare, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile inimii.

Iată 7 alimente recomandate pentru a crește sănătatea inimii:

  1. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, brocoli sau varza sunt binecunoscute pentru vitaminele, mineralele și antioxidanții lor. Consumul lor poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, a rigidității arteriale și imbunatatirea circulației arteriale, respectiv un risc mai mic de boli de inimă.
  2. Cerealele integrale – precum grâu, orez brun, ovaz, secară, orz, hrișcă și quinoa – au fost în centrul atenției în cadrul a numeroase studii. Concluzia acestora a fost aceea că mai multe cereale integrale în alimentația de zi cu zi sprijină sănătatea inimii. Dau o mână de ajutor în sensul reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale sistolice, precum și a riscului de boli de inimă. Când cumpărați cereale integrale, citiți cu atenție eticheta ingredientelor. Expresii de genul „cereale integrale“ sau „grâu întreg“ indică un produs din cereale integrale. În schimb, cuvinte precum „făină de grâu“ sau „multicereale“ nu fac acest lucru.
  3. Fructele de padure – căpșunile, afinele, fragii, murele și zmeura vin la pachet cu substanțe nutritive vitale care joacă un rol central în sănătatea inimii. Fructele de pădure sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi antocianinele, care protejează împotriva stresului oxidativ și inflamării ce contribuie la dezvoltarea bolilor de inima.
  4. Nucile sunt o mare sursa de fibre si micronutrienti cum ar fi magneziu, cupru si mangan. Cercetările arată că încorporarea a câteva porții de nuci în dietă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă prin scăderea colesterolului LDL „rău”, scăderea tensiunii arteriale diastolice, scăderea stresului oxidativ și a inflamației.
  5. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti precum flavonoidele, care pot ajuta la cresterea sanatatii inimii. Asigurați-vă că alegeți o ciocolată neagră de înaltă calitate, cu un conținut de cacao de cel puțin 70%, și cu puțin zahăr. Moderați-vă însă aportul pentru a profita la maximum de beneficiile sănătoase asupra inimii.
  6. Roșiile conțin licopen, un pigment natural din plante cu proprietăți antioxidante puternice. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, prevenirea leziunilor și a inflamațiilor oxidative, ambele putând contribui la boala cardiacă. Consumul regulat de roșii sprijină creșterea nivelului de colesterol HDL „bun”. Nivelurile mai ridicate de colesterol HDL pot ajuta la eliminarea excesului de colesterol și a plăcilor din artere. Acestea vă mențin inima sănătoasă și vă protejează împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
  7. Usturoiul a fost folosit de secole ca remediu natural pentru a trata o varietate de afecțiuni. În ultimii ani, cercetările i-au confirmat proprietățile medicinale puternice și au constatat că usturoiul poate ajuta chiar și la îmbunătățirea sănătății inimii. Aceasta se datorează prezenței unui compus numit alicină. Alicina are cu efecte terapeutice benefice în sensul reducerii tensiunii arteriale, a colesterolului. Totodată, inhibă formarea cheagurilor de sânge.

Pe măsură ce apar rezultatele a noi studii, se confirmă tot mai mult legătura dintre dietă și boala de inimă. Ceea ce puneți în farfuria dvs. poate influența aproape orice aspect al sănătății inimii, de la tensiunea arterială și gradul de inflamare până la nivelurile de colesterol și trigliceride.

Includerea acestor alimente sănătoase pentru inimă, ca parte a unei diete bogat nutritive și echilibrate, vă poate ajuta să vă păstrați inima într-o formă bună și să minimizați riscul bolilor de inimă.