Atacul de cord sau infarctul miocardic
Mușchiul inimii are nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Un atac de cord apare atunci când fluxul sanguin care aduce oxigen la nivelul mușchiului cardiac este redus sever sau tăiat complet.
Acest lucru se întâmplă deoarece arterele coronare care aprovizionează mușchiul inimii cu sânge pot fi îngustate de la acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe care împreună se numesc plăci. Acest proces lent este cunoscut sub numele de ateroscleroză.
Când plăcile din interiorul unei artere a inimii se sparg, în jurul plăcii se formează cheaguri de sânge. Acest cheag de sânge poate bloca fluxul sanguin prin arteră către mușchiul inimii.
Ischemia apare atunci când mușchiul inimii este lipsit de oxigen și nutrienți. Atunci când deteriorarea parțială sau totală a unei părți din mușchiul inimii are loc ca urmare a ischemiei, avem de-a face cu atacul de cord sau infarctul miocardic.
Simptomele atacului de cord
Unele atacuri de cord sunt bruște și intense. Dar majoritatea încep cu dureri ușoare sau disconfort. Fiți atenți la corpul dvs. și sunați la 112 dacă observați:
- Disconfort în piept. Majoritatea atacurilor de inimă implică disconfort în centrul pieptului, care durează mai mult de câteva minute – sau poate să dispară și apoi să se întoarcă. Se poate simți ca o presiune incomodă, senzație de prea plin sau de durere.
- Disconfort în alte zone ale corpului superior. Simptomele pot include durere sau disconfort în unul sau ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac.
- Dificultăți de respirație. Acest lucru poate apărea cu sau fără disconfort în zona pieptului.
- Alte semne posibile includ transpirația rece, greața sau amețeală.
Simptomele variază între bărbați și femei
Ca și în cazul bărbaților, cel mai frecvent simptom al atacului de cord la femei este durerea toracică sau disconfortul. Statistic vorbind, este o probabilitate mai mare ca femeile să experimenteze unele dintre celelalte simptome comune, în special dificultăți de respirație, grețuri/vărsături și dureri de spate sau maxilar.
Este înțelept să cunoașteți semnele de infarct miocardic și, chiar dacă nu sunteți sigur că este un atac de cord, verificați acest aspect cu medicul dumneavoastră.
Minutele contează, iar măsurile timpurii pot salva vieți. Sunați la 112, fiind aproape întotdeauna cea mai rapidă modalitate de a obține tratamentului necesar salvării vieții. O echipă de servicii medicale de urgență poate începe tratamentul atunci când sosește, adesea mult mai devreme decât dacă cineva ajunge la spital cu mașina. Personalul echipajelor de urgență este, de asemenea, instruit în oferirea de servicii de resuscitare, atunci când acest lucru se impune.