hipertensiue arteriala

Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale?

Hipertensiunea arterială (HTA), cunoscută de asemenea sub numele de tensiune arterială crescută sau hipertensiune, este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale a sângelui. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a propulsa sângele în vasele sangvine.

Puteți avea hipertensiune arterială ani de zile fără niciun simptom. Chiar și fără simptome, deteriorarea vaselor de sânge și a inimii dumneavoastă continuă și poate fi detectată. Hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei negative la nivelul întregului organism. Prezența hipertensiunii arteriale accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge. În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge.

De notat faptul că principalii factori de risc cardiovascular sunt fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, lipsa activității fizice și stresul.

Întrucât intervine în apariția tuturor celorlalte boli cardiovasculare, hipertensiunea este considerată atât o boală, cât și un factor de risc. În lipsa tratamentului, hipertensiunea arterială se poate complica prin afectarea ireversibilă a tuturor organelor vitale. Bolnavul hipertensiv este expus unui risc crescut de a suferi infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale, prin prisma întăririi și îngroșării arterelor (ateroscleroză). În timp, poate apărea insuficiența cardiacă. Frecvent, bolnavii hipertensivi au afectare cronică a rinichilor și a vederii. De asemenea, poate fi afectată memoria, prin scăderea fluxului de sânge către creier, precum și viața sexuală, prin apariția disfuncției erectile.

Tratamentul corect al hipertensiunii arteriale ține la distanță aceste boli grave!

În Pașcani, echipa de medici specialiști cardiologi de la Bella Praxis oferă consultații în regim de spitalizare de zi, completate de investigații specifice de laborator și explorări funcționale cardiace. Programări la telefon 0232760700.