stres

Mâncați sănătos, faceți mișcare și dormiți suficient pentru a gestiona stresul

Plata facturilor lunare, dusul și luatul copiilor de la școală, alături de restul activităților de zi cu zi pot genera stres pentru fiecare dintre noi. Modul în care răspundem la acest stres face diferența, în sensul menținerii sănătății mentale și fizice.

“Stresul excesiv poate duce la simptome emoționale și fizice, cum ar fi tensiunea musculară, dureri de gât și spate, insomnie sau dificultăți de respirație”, precizează Barry J. Jacobs, psiholog clinic din SUA.

Stresul poate afecta, de asemenea, comportamentele și factorii care cresc riscul bolilor cardiace. Acestea includ tensiune arterială crescută, colesterol ridicat, fumat, supraalimentare și inactivitate fizică.

“Uneori este posibilă schimbarea circumstanțelor stresante. Dacă nu, încercați să vă schimbați reacțiile la aceste circumstanțe”, recomandă psihologul Barry J. Jacobs.

“O alimentație bună, exercițiul fizic și un somn adecvat vă pot ajuta să faceți față stresului. Există, de asemenea, modalități mai la îndemână de a face față situațiilor stresante. Acestea inclusiv exerciții de respirație, meditație sau imagini vizuale care vă ajută să vă relaxați”, a spus Jacobs.

Activitatea fizică vă poate liniști, vă poate îmbunătăți starea de spirit și vă poate ajuta să reduceți obiceiurile nesănătoase care s-ar fi putut dezvolta din cauza stresului. O viață mai activă vă poate ajuta să renunțați la fumat, să mențineți o greutate sănătoasă sau să scădeați tensiunea arterială.

Plimbarea este una dintre cele mai populare și mai puțin costisitoare forme de activitate fizică. Cercetările au arătat că o plimbare intensă de cel puțin 150 de minute pe săptămână poate face o mare diferență în îmbunătățirea sănătății.

Stres sau anxietate?

“Stresul poate fi considerat firesc atunci când avem de-a face cu termene limită și programe aglomerate. Acesta nu trebuie însă confundat cu anxietatea”, a remarcat Jacobs. „Stresul persistent poate să se escaladeze la anxietate, o stare mai acută care poate conduce la probleme cum ar fi privarea de somn și atacurile de panică.”

Dacă suferiți de anxietate sau sunteți preocupat că ați suferi de ea, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă aveți nevoie de tratament.

Părinții care stabilesc așteptări nerealiste pentru ei înșiși pot contribui la stresul familial sau îl pot amplifica. „Copiii nu au nevoie de părinți perfecți”, a spus Jacobs. „Ei au nevoie de părinți suficient de buni”. Indiferent dacă sunteți părinte sau nu, timpul liber este important. Găsirea oportunităților de  relaxare – alături de prieteni, mergând la un film sau bucurându-te de un hobby – poate ajuta la reducerea stresului.

Sursa: American Heart Association