Pentru un creier sănătos, faceți mișcare

Exercițiul regulat vă întărește și tonifică atât corpul, cât și creierul. De altfel, numeroase studii arată faptul că exercițiile sunt esențiale sunt pentru menținerea sănătății creierului. În plus,  puteți construi un creier mai puternic prin exerciții fizice.

Iată doar câteva dintre beneficiile activității fizice:

  • Vă veți simți mai bine. S-a demonstrat faptul că mersul pe jos și alte exerciții aerobice moderate ajută să vă îmbunătățiți starea de spirit și să vă creșteți nivelul de energie. Studiile au arătat, de asemenea, că exercițiile fizice regulate îi ajută pe oameni să își controleze stresul și să-și regleze emoțiile.
  • A fi activ fizic este un pas important pentru a preveni bolile de inima și accidentul vascular cerebral, factorul nr. 1 de deces la nivel mondial. 
  • Procesul de învățare este realizat mai ușor. Într-un studiu, când profesorii au adăugat câteva exerciții fizice în cadrul lecțiilor de matematică, notele elevilor s-au îmbunătățit mai repede comparativ cu elevii ce nu au făcut exerciții în timpul lecției. Alte studii au constatat că exercițiul fizic ajută la îmbunătățirea înțelegerii citirii.
  • Memoria se îmbunătățește. Deși mărimea creierului scade odată cu vârsta, cercetările au arătat că exercițiul fizic poate ajuta la inversarea acestui proces – la orice vârstă. Un studiu a constatat că activitatea fizică a ajutat participanții la construirea unor creșteri măsurabile în hipocampus, partea creierului care vă permite să creați și să memorați amintiri.

Un alt studiu a arătat că persoanele ce au inclus în stilul lor de viață activitățile fizice, ca adulți tineri, au avut o memorie mai bună și dezvoltare motorie (în sensul flexibilităţii încheieturilor, dexterităţii degetelor, coordonării bi-manuale, atingerilor precise), în viața de zi cu zi 25 de ani mai târziu, ca adulți de vârstă mijlocie.

De reținut

Este important de notat faptul că a include activitatea fizică în viața de zi cu zi nu înseamnă a deveni un fanatic al sportului. În multe studii, doar mersul alert timp de 30 până la 60 de minute, de trei până la cinci ori pe săptămână, a contribuit la îmbunătățirea măsurabilă a performanțelor creierului.

Creierul nostru este uimitor. Miliarde de celule nervoase lucrează împreună în armonie pentru a coordona fiecare secundă a vieții noastre: mișcările, comportamentul, gândurile, amintirile și emoțiile. A avea un stil de viață mai activ este benefic pentru creier și implicit pentru întregul corp.