Pneumonia

Pneumonia este o infecție a sacilor de aer dintr-unul sau din ambii plămâni (alveole) şi a ţesutului din jurul acestora. Sacii cu aer se pot umple cu lichid sau puroi (material purulent), provocând tuse, febră, frisoane și dificultăți de respirație. O varietate de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri și ciuperci, pot provoca pneumonie.

Pneumonia poate afecta mai sever sugarii și copiii mici, persoanele peste 65 de ani ori cu probleme de sănătate sau cu sistemul imunitar slăbit.

Simptome

Semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de tipul de germen care cauzează infecția, vârsta și starea de sănătate generală. Semnele și simptomele ușoare sunt deseori similare cu cele ale unei răceli sau gripe, dar durează mai mult.

Semnele și simptomele pneumoniei pot include:

  • Durere în piept atunci când respirați sau tușiți
  • Tuse asociată cu expectoraţie de spută
  • Febra, transpirație și frisoane

Cauze

Mulți germeni pot provoca pneumonie. Cel mai adesea este cauzată de bacteriile și virusurile din aerul pe care îl respirăm. De obicei, corpul nostru împiedică infectarea plămânilor de către acești germeni. Uneori, acești germeni pot fi mai puternci decât sistemul imunitar, chiar dacă starea generală de sănătate este bună.

Pneumonia dobândită în comunitate

Pneumonia dobândită în comunitate este cel mai frecvent tip de pneumonie. Apare în afara spitalelor sau a altor unități de îngrijire a sănătății. Poate fi cauzată de:

Bacterii. Cea mai frecventă cauză a pneumoniei bacteriene din Europa este Streptococcus pneumoniae. Acest tip de pneumonie poate apărea de la sine sau după ce ați avut o răceală sau gripă.

Organisme asemănătoare bacteriilor. Micoplasma pneumoniae poate provoca pneumonie. De obicei, produce simptome mai ușoare decât alte tipuri de pneumonie.

Fungi. Acest tip de pneumonie este cel mai frecvent la persoanele cu probleme cronice de sănătate sau cu sistemul imunitar slăbit, precum și la persoanele care au inhalat doze mari de micoorganisme, precum cele din sol ori excremente de păsări.

Virusuri. Anumite virusuri care provoacă gripa pot provoca și pneumonia. Virusurile sunt cauza cea mai des întâlnită de pneumonie în cazul copiilor sub 5 ani.

Pneumonia nosocomiala

Unele persoane contactează pneumonia în timpul internării în spital, prin prisma existenței altor probleme de sănătate. Pneumonia nosocomială poate fi gravă, deoarece bacteria care provoacă infecția poate fi rezistentă la antibiotice și pentru că persoanele care sunt infectate sunt deja în stare precară de sănătate.

Persoanele care folosesc ventilație artificială, precum cea din unitățile de terapie intensivă, au risc mai mare de pneumonie.

Pneumonia de aspirație

Apare atunci cand sunt inhalate în plămâni resturi alimentare, lichide, vomă sau salivă.

Factori de risc

Pneumonia poate afecta pe oricine. Dar cele două grupe de vârstă cu cel mai mare risc sunt copii sub 2 ani și persoanele peste 65 de ani.

Alți factori de risc includ:

– Spitalizarea – creste riscul de pneumonie nosocomiala, iar riscul poate creste și mai mult dacă sunt folosite ventilatoarele de respirație mecanică din unitatea de terapie intensivă.

– Bolile cronice deja existente, precum astm, boala pulmonară obstructivă cronica, bolile cardiace.

– Fumatul. Fumatul afectează în mod negativ sistemul natural de apărare al corpului, care luptă împotriva bacteriilor și virusurilor.

– Sistemul imunitar slăbit.

Complicații

Unele persoane, în special cele care fac parte din grupele de risc crescut, pot prezenta complicații datorate pneumoniei:

– Bacteriemie – pătrunderea în sânge a bacteriilor. Acest lucru poate duce la infectarea altor organe din corp, avand potențialul de a provoca și insuficiență de organ.

– Dificultate de respirație (dispnee). Daca pneumonia este severă sau există probleme cronice de sănătate, se poate instala dispneea, în urma căreia corpul nu primește destul oxigen. În acest caz este necesară spitalizarea și chiar folosirea unui ventilator de respirație mecanică.

– Acumularea de lichid în jurul plămânilor (pleurezie).

– Abces pulmonar.

Metode de prevenire a pneumoniei

Cum va puteți apăra de pneumonie? În primul rand, trebuie sa evitați contactul direct cu persoanele deja bolnave. Copiii care au peste doi ani, tinerii si adultii cu risc de imbolnavire pot fi vaccinati impotriva anumitor forme de pneumonie (de exemplu, cea cauzata de bacteria Haemophilus influenzae sau Streptococcus pneumoniae), dar nu toate tipurile de pneumonie pot fi prevenite astfel. De asemenea, o igiena buna si o alimentatie echilibrata sunt esentiale. In cazul sugarilor, este important ca acestia sa fie alaptati la sân in primele sase luni de viata. Renuntarea la fumat, alcool sau la substante asimilate drogurilor sunt alte masuri profilactice utile.

Dupa trei pana la cinci zile de la initierea tratamentului medicamentos, simptomele precum respiratia dificila, tusea si purulența sputei ar trebui sa scadă in intensitate. Daca simptomele se manifesta in continuare sau cresc in intensitate, inseamna ca tratamentul nu este eficient si trebuie schimbat.

Aproape trei sferturi dintre pacientii cu pneumonii contractate in afara spitalelor, in comunitate, se vindeca in doua-trei saptamani. Este foarte important insa ca tratamentul sa fie initiat inca din fazele incipiente ale bolii, asa ca vizita la medic este obligatorie inca de la aparitia primelor simptome.