astmul

Astmul

Astmul este o boala a cailor aeriene din plămâni. Simptomele astmului variaza de caz la caz, de la o persoană la alta. Unii oameni experimentează atacuri rare de astm, alții numai în anumite momente sau au simptome tot timpul (senzația de lipsă de aer, constricție toracică, respirație șuierătoare și tuse). De obicei, simptomele astmului apar și dispar.

Simptomele de astm sunt determinate de inflamarea căilor aeriene, ca urmare a micșorării sau limitarii fluxului de aer spre și din plamani. Acest lucru se produce din cauza:

  • Îngroșării căilor aeriene (devin mai înguste)
  • Constricția mușchilor care înconjoară căile aeriene (bronhoconstricție), ceea ce le îngustează și mai mult
  • Producția unei cantități mari de mucus, ce poate bloca căile aeriene
  • Distrugerea de durată a peretelui cailor aeriene, ceea ce împiedică deschiderea larga a acestora, asa cum se întamplă în cazul cailor aeriene normale. 

Căile aeriene inflamate de mult timp devin sensibile. Astfel, vor reacționa mai repede si mai puternic la diferiti factori declanșatori, precum alergenii, virusurile, praful, fumul si stresul.                 

Această afecțiune poate debuta la orice vârstă. De reținut însă că aproape jumătate din persoanele cu astm au avut primele simptome de astm în jurul vârstei de 10 ani. De asemenea, multi copii cu astm au avut primul atac înainte de varsta de 6 ani.

Astmul tinde sa se transmită în familie, ceea ce inseamna ca este mult mai probabil sa faci astm daca cineva din familia ta are deja astm. Copiii cu eczeme sau alergii la alimente au sanse mai mari sa dezvolte această afecțiune. Alergia la polen, praf de casa sau animale, de asemenea, creste șansa de a face astm. În plus, expunerea la fumul de țigara, poluarea atmosferica sau alti iritanti inhalatori pot să declanșeze simptome de astm la persoanele care au risc crescut la această boală.

In general, persoanele cu astm alergic pot identifica cu usurinta factorii declansatori ai bolii, cum ar fi polenul sau animalele de casa. Cu toate acestea, multe persoane cu astm bronsic netratat sau incomplet tratat prezinta o inflamatie permanenta a cailor aeriene de care nu sunt constienti. Aceste persoane vor reactiona rapid la o buna parte din factorii iritanti, alergeni sau infectii. Devine astfel dificil să identifici exact care este principalul declansator al atacului de astm.

Astmul este o boala cronica. Deși nu poate fi vindecată, simptomele sale pot fi controlate. De obicei, un anumit grad de inflamatie este prezent chiar și atunci cand o persoana nu manifesta simptome. Astmul netratat conduce la atacuri repetate. Atacurile ușoare de astm pot înceta fara tratament. Totuși, tratamentul amelioreaza simtomele si grabeste procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Daca aveți un atac serios, trebuie sa fiti văzut de urgență de medic.