respirația

Respirația conștientă, de ajutor în situații dificile

O pandemie globală provoacă îngrijorare și teamă. Stresul psihologic poate afecta sănătatea generală și capacitatea de a face față provocărilor de zi cu zi.

Potrivit Harvard Medical School, una dintre cele mai la îndemână metode de a reduce stresul este prin simpla concentrare a atenției asupra respirației. Este o formă de meditație, la nivel de începători, pe care o poate face oricine.

Potrivit Harvard Medical School, primul pas este așezarea într-o poziție confortabilă (inclusiv stând în picioare), într-un cadru cu distrageri minime. Mulți oameni preferă să stea jos. În această situație, este importantă postura – coloana vertebrală dreaptă. Pe măsură ce deveniți conștient de spațiul în care vă aflați și stați confortabil, observați respirația timp de câteva secunde, fără a incerca să o schimbați. Apoi, inspirați adânc numărând până la șase. Pauză timp de două secunde. Expirați numărând până la patru. Repetați această metodă de respirație “șase-două-patru secunde” timp de două minute.

Dacă acest exercițiu este întrerupt de diferite alte gânduri, meditația nu este un eșec. Treptat, prin practică, veți reuși să vă mențineți concentrarea pentru o perioadă mai lungă de timp. Unii oameni au constatat că adăugarea unei mantre ajută. De exemplu, când inspirați, spuneți-vă în gând că inspirați iubire, liniște și stare de bine. Când expirați, spuneți-vă că eliminați teamă sau anxietate.

De reținut

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, scopul acestui exercițiu de respirație este să vă abateți atenția de la gândurile de îngrijorare pe care le aveți ori de la scenariile catastrofale. Când vă concentrați, acele gânduri pot fi date la o parte, ajutându-vă să vă controlați emoțiile. Respirația conștientă influențează structura și activitatea creierului în regiuni care reglează atenția și emoția, potrivit Asociației Psihologice Americane. Scad astfel șansele de a răspunde la situații stresante cu gânduri profund negative sau reacții emoționale de neputință, adoptând în schimb perspectiva “Mă confrunt cu o situație dificilă, grea, dar caut soluții pentru a-mi fi mai bine în acest context.”

Situația inedită prin care trecem acum, în contextul Coronavirus, cere o varietate de abilități diferite de a-i face față. Un astfel de exercițiu de respirație, care poate fi făcut aproape oriunde, nu va îndepărta în totalitate stresul prezent, însă poate aduce un plus de calm și echilibru în viața de zi cu zi.