raceala

Prevenirea răcelilor

Nu e nevoie să aștepți până simți simptomele de răceală pentru a te gândi cum să te protejezi.Nu e niciodată prea devreme pentru a oferi corpului nutrienții necesari astfel încât, mai ales toamna sau iarna, să ai cât mai puține episoade de nas înfundat, dureri de cap și stare generală de slăbiciune. Nu e niciodată prea devreme pentru a începe prevenția.

Sfat nr.1: Mâncarea

Alege alimente din sursă sigură, antiinflamatoare. Stai departe de zahăr, fast food, semipreparate din carne și consumă în schimb legume, fructe și cererale integrale.

Sfat nr. 2: Exercițiile fizice

Fă mișcare în orice formă, în mod regulat, pentru a ține sus sistemul imunitar. Alege exerciții care îți fac plăcere, fie că e vorba de pilates, yoga, aerobic, zumba ori alergare.

Sfat nr. 3: Meditația

De regulă avem parte de nivel ridicat de cortizol, nivel ridicat de adrenalină și stres, ce favorizează instalarea răcelii. Echilibrarea acestui nivel este sprijinită de momente de meditație precum citirea unei cărți de dezvoltare personală, cărți spirituale ori meditația la ceva pozitiv, de exemplu cum dorim să ne fie viitorul apropiat ori îndepărtat.

Sfar nr. 4: Suficient somn

Lipsa acestuia compromite sistemul imunitar. Numeroase studii au ajuns la concluzia că mai puțin de 7 ore de somn, în mod regulat, fac să crească cu 300% probabilitatea de a răci. Un somn optim este de 7-8 ore, ceea ce se poate realiza prin culcarea la o oră mai devreme, renunțarea la TV cu 1-2 ore înainte de culcare, citirea unei cărți înainte de somn, pentru a facilita adormirea.

Sfat nr. 5: Vitamina D

Vitamina D se poate obține prin desfășurarea de activități în aer liber, în orice anotimp, fiind esențială pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. Lipsa vitaminei D este asociată cu o incidență mai mare a răcelilor, gripelor și infecțiilor respiratorii.

Totodată, ajută menținerea unui aer curat în camerele în care locuim și consumul de vitamina C din portocale, lămâi, brocoli, kiwi, ardei. Echinaceea este eficientă în infecțiile respiratorii și antiinflamatoare, iar zincul are efect antiviral, sprijinind reducerea simptomelor răcelii deja instalate. Zincul se găsește în semințele de dovleac și în spanac. Probioticele precum cele din kerif dau si ele o mână de ajutor.

În caz de răceală, sunt recomandate alimentele ușoare, facil digerabile. Este de ajutor supa din oase de găină, cu ierburi și legume, plus hidratarea din belșug. Este înțelept apelul la medic în cazul femeilor însărcinate sau în situația în care de regulă, răceala este însoțită de complicații precum preumonie ori febră ce nu scade ușor.