infarct miocardic

RECOMANDĂRI | INFARCT MIOCARDIC

Dr. Camelia Zahariea, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, vine cu o serie de recomandări pentru pacienții cu infarct miocardic: 

Iniţial, este indicat să evitaţi efortul fizic important, ridicarea de greutăţi, să vă odihniţi de mai multe ori pe zi. Cu trecerea timpului, efortul fizic va fi crescut treptat,  în funcţie de toleranță. Trebuie să evitaţi orice activitate care vă produce dureri toracice anginoase.

Este important să aveţi întotdeauna la îndemână tablete sau spray de Nitroglicerină, pe care să le folosiţi în caz de nevoie, sublingual 1cp. sau un puff , max. 3 cp sau aplicări de spray, la intervale de câte 5 minute.

Un plan pe termen lung va include

modalităţi de a reduce factorii de risc cardiovascular

Este esenţială întreruperea definitivă a fumatului, inclusiv prin asistență specializată în caz de eșec personal.

Regimul alimentar corect are o importanţă majoră.  În primul rând trebuie redusă ingestia de grăsimi de origine animala (carne de porc, de oaie, pieliţă de pui, mezeluri – salam, cârnaţi, organe – ficat, rinichi, creier, slănină, unt, smântană, frişcă, brânzeturi fermentate, lapte, gălbenuş de ou). Adăugarea de fructe şi legume proaspete, pește și carne slabă este benefică.

Evitaţi alimentele prăjite şi adăugareamedic cardiolog Pascani de grăsime la gătit (untură, margarină, ulei); preparaţi alimentele mai degrabă la cuptor, la grătar sau prin fierbere. Folosiţi mai degrabă alimente bogate în grăsimi mono- şi polinesaturate (ajută la scăderea colesterolului când sunt folosite cu moderaţie): peşte, ulei de măsline, uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado.

Limitaţi cantităţile de glucide din alimentaţie (pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri etc.), mai ales dacă aveţi diabet zaharat sau sunteţi obez. În cazul pacienţilor hipertensivi, trebuie în acelaşi timp redusă utilizarea de sare la mai puțin de 5g/zi.

Exerciţiul fizic, şi activitatea fizică în general reprezintă un factor extrem de important pentru refacerea după infarct miocardic. Este important să vă intrebaţi medicul în legătură cu nivelul de exerciţiu fizic pe care îl puteţi realiza.

Activitatea sexuală poate fi reluată numai după efectuarea unui test de efort la spital. Se consideră că activitatea sexuală poate fi reluată atunci când pacientul poate urca fără probleme două etaje.

Alte măsuri esenţiale care trebuie luate în vederea scăderii riscului cardiovascular pe viitor sunt:

  • controlul hipertensiunii arteriale, cu mentinerea unor valori tinta sub 120/80 mm Hg;
  • controlul diabetului zaharat, cu menținerea unei HbA1c sub 6,5g%;
  • controlul dislipidemiei (cu mentinerea unui colesterol total sub  200 mg/dl, respectiv a unui LDL-colesterol sub 70mg/dl);
  • controlul greutăţii;
  • evitarea stresului.

Tratamentul medicamentos pe care îl veţi primi la externare trebuie urmat pe termen lung. El va conţine câteva clase de medicamente esenţiale, care nu trebuie întrerupte fără avizul medicului specialist (în special Plavix, Trombex, Brilique, Prasugrel, intrucat există riscul de tromboză a stentului)

Evaluarea cardiologica se va face periodic, prin EKG, test de efort la cicloergometru (bicicletă) sau covor rulant, ecocardiografie.

Pentru pacienții cu infarct miocardic, orice ajustare de doză sau de schemă terapeutică trebuie făcută numai cu avizul medicului.

Dr. Camelia Zahariea oferă consultații cardiologice în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, cu programare telefon 0232 760 700.