Top 4 alimente generatoare de stres
Finalizarea la timp a unei activități la serviciu. Organizarea pentru vizita rudelor sau ajutarea copiilor pe ultima sută de metri pentru un proiect la școală. Indiferent în ce etapă a vieții ne aflăm, e foarte probabil că experimentăm stresul zi de zi. În timp ce unele situații stresante pot avea efect pozitiv, inspirându-ne să facem schimbări în viața noastră sau aprinzând „scânteia” pentru a termina ceva la timp, a avea parte de situații stresante prea des sau pentru o perioadă prea mare de timp este nefavorabil pentru sănătate.
Stresul cronic este cauza unei largi game de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate la inflamații în corp și capacitate redusă de concentrare. Nu doar situațiile conflictuale pot genera stres: un efect similar negativ îl au și anumite alimente. Evitarea lor sprijină sănătatea noastră:
-
Zahărul
Când vine vorba de reducerea stresului, zahărul este unul dintre primele ingrediente de redus din alimentație. Atunci când suntem stresați, glandele suprarenale produc mai mult cortizol. Aceste este un hormon responsabil în a ne ajuta să gestionăm stresul și nivelul glicemiei. Atunci când consumăm alimente bogate în zahăr, glicemia crește. Corpul trebuie să elibereze cortizol suplimentar pentru a echilibra zahărul din sânge. Însă un nivel mare de cortizol poate cauza probleme cu somnul, imunitate scăzută, dureri de cap și senzație acută de foame. Totodată, fluctuația rapidă a nivelului zahărului din sânge induce emoții similare celor generate de stres, incluzând anxietate și teamă.
Reducerea consumului de alimente ce conțin zahăr – precum produse de patiserie, iaurturi dulci, băuturile carbogazoase și creșterea consumului de alimente integrale ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, ceea ce echivalează cu un mai bun echilibru emoțional, mai puțin stres și un corp mai sănătos.
-
Îndulcitorii artificiali
Zahărul în sine nu este un aliment sănătos. Adesea, produsele alimentare nu sunt îndulcite cu zahăr real, ci îndulcitori artificiali. Aceștia pot conduce la afecțiuni precum dureri de cap, boli metabolice și afecțiuni cardiovasculare. Totodată, formează o dependență de tot ceea ce e dulce, făcându-ne să mâncăm și mai multe alimente îndulcite și nesănătoase. În plus, îndulcitorii artificiali au efecte secundare ce pot conduce la stres suplimentar. Aspartamul, de exemplu, folosit în peste 6000 de alimente și băuturi, poate cauza migrene, tulburări de comportament și episoade maniace. Asemenea oricăror alte tipuri de zahăr, îndulcitorii artificiali nu au efecte bune asupra glicemiei.
-
Alcoolul
Alcoolul în exces adaugă și mai mult stres vieții, crește tensiunea arterială, ritmul cardiac, iar zahărul ce se găsește de regulă în băuturile alcoolice contribuie la și el în aceeași direcție. Alcoolul perturbă somnul, ceea ce înseamnă că deși o persoană ce consumă alcool va adormi mai repede, nu va avea parte de un somnul odihnitor necesar pentru a se simți în formă a doua zi. Rezultatul este o dimineață cu oboseală și, firește, mai mult stres.
-
Cofeina în exces
Mai multe cești de cafea consumate în fiecare zi au un efect stimulativ intens asupra sistemului nervos, conducând la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, precum și a stării de anxietate. De altfel, unul dintre primele lucruri ce ajută o persoană ce suferă de anxietate este renunțarea la cofeină. De notat faptul că nu doar în cafea se găsește cofeina, ci și în alte băuturi, precum anumite tipuri de ceai, băuturi energizante sau ciocolată.