RECOMANDĂRI | INSUFICIENȚA CARDIACĂ

Dr. Camelia Zahariea, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, după sfaturile în cazul pacienților cu hipertensiune arterială și a celor cu varice la nivelul membrelor inferioare, ne oferă astăzi recomandări privind stilul de viață al pacienților cu insuficiență cardiacă: 

Restricția consumului de sare

Sarea în exces (în special sodiul din sare) reține apa în organism, suprasolicitând mușchiul cardiac și agravând simptomatologia. Pacienții cu insuficiență cardiacă trebuie să reducă consumul de sare la aproximativ 2 grame/zi.

Restricția consumului de lichide de până la 1,5 l/zi

Este indicat pacienților din formele de insuficiență cardiacă cu semne de decompensare (edeme, dipsnee).

Reducerea consumului de alcool

Alcoolul în exces are efect toxic asupra mușchiului cardiac. La pacienții cu disfuncție sistolică severă de VS (FE scazuta) este interzis consumul de alcool.

Monitorizarea greutății

Creșterea bruscă în greutate apare de regulă prin acumulare de lichide și presupune o agravare a insuficienței cardiace. Pacientul este încurajat să-și măsoare singur greutatea și să-și crească singur, sau după o discuție prealabilă cu medicul de familie, doza de diuretic. Scăderea în greutate importantă crește tensiunea arterială, colesterolul seric și frecvența cardiacă (pulsul), afectând astfel funcția de pompă a inimii.

Activitatea fizică

Pacienții cu insuficiență cardiacă au nevoie de repaus doar în formele acute de IC sau în stadiile IV NYHA, în rest trebuie să desfășoare activitate fizică aerobică (mers pe jos, gimnastică, alergat ușor) în funcție de toleranța la efort.

Călătoriile

Trebuie evitate călătoriile lungi mai ales în zone cu altitudine mare (schimbarea presiunii atmosferice și rarefierea aerului pot decompensa insuficiența cardiacă cronică). Poate fi de folos în astfel de cazuri staționarea pentru câteva zile la un punct intermediar (de altitudine mai joasă) pentru adaptare.

Dr. Camelia Zahariea oferă consultații cardiologice în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis, programările efectuându-se la telefon 0232 760 700.